nieuws

VSR: werking ionisatie onvoldoende aangetoond

Geen categorie

De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) heeft in een leaflet zijn standpunt over de ec-H2O-technologie van Tennant en de ionator EXP van Activeion bekendgemaakt. "Van beide technologieën in onvoldoende aangetoond dat ze beter reinigen dan onbehandeld kraanwater." Sinds enige jaren worden op de markt schrobzuigmachines en sprayreinigers aangeboden die werken op kraanwater. De werking zou volgens […]

De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) heeft in een leaflet zijn standpunt over de ec-H2O-technologie van Tennant en de ionator EXP van Activeion bekendgemaakt. "Van beide technologieën in onvoldoende aangetoond dat ze beter reinigen dan onbehandeld kraanwater."

Sinds enige jaren worden op de markt schrobzuigmachines en sprayreinigers aangeboden die werken op kraanwater. De werking zou volgens VSR versterkt worden door elektrische activering en ionisatie. In de markt staan deze respectievelijk bekend als de ec-H2O-technologie van Tennant en de ionator EXP van Activeion. VSR zegt in de leaflet dat van geen van beide technologieën voldoende is aangetoond dat ze een betere reinigingswerking hebben dan onbehandeld kraanwater en dat "kan overigens bij lichte vervuiling toereikend zijn." Desinfecterende werking hebben de beide technieken volgens VSR zeker niet. "Dat wordt overigens ook niet geclaimd."

Geen onafhankelijke onderzoeken
Er zijn volgens de VSR geen onafhankelijke onderzoeken die de werking van ec-H2O en EXP aantonen of ontkrachten. "Er is wel het nodige gepubliceerd, maar al die onderzoeken zijn niet representatief, niet correct uitgevoerd of in onvoldoende detail beschreven." Overigens zegt VSR wel dat elektrische activering de reinigende werking van water "in principe wel" kan versterken. "Maar dat is een te geringe verandering om er een significant reinigingseffect van te verwachten." Bovendien: in gebieden met zacht water bevat water bijzonder weinig opgeloste zouten. VSR: "Dat betekent dat de eventuele werking van ec-H2O en EXP af zou hangen van de toevallige waterkwaliteit en deze zou in die gebieden minimaal zijn."

Klik hier voor de hele leaflet.

Reageer op dit artikel