nieuws

Weekers dient Fiscale verzamelwet 2012 in

Geen categorie

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft onlangs bij de Tweede Kamer een tussentijds wetsvoorstel met fiscale maatregelen ingediend: de Fiscale verzamelwet 2012. Het doel hiervan is een meer over het jaar heen gespreide behandeling van fiscale wetsvoorstellen.

De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende:

1. Alle verkrijgingen van participaties in personenvennootschappen zijn voortaan belast met overdrachtsbelasting. Verkrijgingen van belangen tot een derde gedeelte in open (vastgoed)beleggingsfondsen blijven buiten de heffing van overdrachtsbelasting;

2. De nihilbijtelling en/of de verlaagde bijtelling van 7 procent voor een (zeer) zuinige auto van de zaak gaat met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2012 ook voor dieselauto's gelden;

3. De btw-correctie voor het gratis privégebruik van een goed dat tot het ondernemingsvermogen behoort (zoals een auto) mag zowel op de laatste dag van het kalenderjaar als op de laatste dag van het boekjaar worden genomen;

4. De vrijstelling van schenkbelasting voor schenkingen aan steunstichtingen van sociaal belang behartigende instellingen krijgt wettelijke basis en geldt vanaf 1 januari 2012. Hetzelfde geldt voor de vrijstelling van erfbelasting voor een erfrechtelijke verkrijging door zo'n stichting.

Reageer op dit artikel