nieuws

ANBO: nog veel vragen bij ‘zorgsparen’

Geen categorie

Ouderenbond ANBO is in principe niet tegen het voorstel van de Raad voor de Gezondheidszorg (RVZ) om meer eigen geld aan ouderenzorg te besteden. Maar de ANBO ziet niet hoe het systeem van 'zorgsparen' kan worden ingevoerd. Dat liet ze vrijdag weten in een reactie. ‘We besteden nu al 20 procent van ons inkomen aan […]

Ouderenbond ANBO is in principe niet tegen het voorstel van de Raad voor de Gezondheidszorg (RVZ) om meer eigen geld aan ouderenzorg te besteden. Maar de ANBO ziet niet hoe het systeem van 'zorgsparen' kan worden ingevoerd. Dat liet ze vrijdag weten in een reactie.

‘We besteden nu al 20 procent van ons inkomen aan zorg en 20 procent aan pensioen. Wij vragen ons af of mensen nog meer opzij kunnen zetten', zegt een woordvoerster. ‘Bovendien vragen wij ons af hoe je ervoor zorgt dat mensen betalen. Gaat dat dan collectief?' Ook vreest de bond dat arme mensen meer last hebben van deze maatregel.

‘We denken graag mee en zijn het met de RVZ eens dat het goed is als mensen eerder nadenken over hoe hun zorg later wordt ingevuld. De regie moet terug naar de patiënt', meent de woordvoerster. Volgens de ANBO wordt het echter een maatregel van de lange adem, vergelijkbaar met de invoering van het pensioen. ‘Mensen moeten vroeg beginnen met zorgsparen. Er zitten bovendien nog veel haken en ogen aan het voorstel.'

Reageer op dit artikel