nieuws

‘Bestaande bv’s profiteren ook van nieuwe regels’

Geen categorie

Vanaf 1 oktober 2012 wordt het eenvoudiger om een bv op te richten. Netwerk Notarissen wijst er echter op dat de nieuwe regels ook aantrekkelijk zijn voor bestaande bv's.

Vanaf dit najaar zijn geen verplicht startkapitaal, bankverklaring en accountantscontrole meer nodig voor het oprichten van een bv. Dit maakt de bv aantrekkelijker voor bedrijven. Netwerk Notarissen, de landelijke kennisorganisatie van notarieel juristen, verwacht dat veel van de 750.000 eenmanszaken en maatschappen zullen overstappen op de zogeheten flexibele bv.

Aantrekkelijk
Een bv kan aantrekkelijk zijn vanwege de beperkte aansprakelijkheid van de ondernemer. Bij een hogere winst kan een bv fiscaal interessanter zijn. Ondernemers kiezen ook voor een bv vanwege de mogelijkheden aanvullend pensioen op te bouwen of het gemakkelijker te maken het bedrijf over te dragen aan een opvolger.


Meerpersoons bv's
Voor ondernemers die op dit moment al een bv hebben, is het volgens Netwerk Notarissen van belang om bij de notaris de statuten te wijzigen. Als statuten niet worden gewijzigd, kunnen ondernemers niet profiteren van de nieuwe mogelijkheden die de wet biedt. Lucienne van der Geld, juridisch directeur Netwerk Notarissen: ‘Vooral de meerpersoons bv's kunnen meer op maat hun statuten inrichten. Voor afspraken over verdeling van de winst en zeggenschap zijn veel wettelijke belemmeringen weggevallen. Daarom wordt ook voor maatschappen de bv interessanter. Voor alle ondernemers geldt trouwens dat de nieuwe wet mogelijk maakt belastingvrij geld uit de bv te halen.' Binnenkort kunnen ondernemers een door Netwerk Notarissen ontwikkelde online test doen om te inventariseren wat voor hun de voordelen zijn van een flexibelere bv.

Reageer op dit artikel