nieuws

BRC adviseert ATP-metingen voor vaststellen reinigingsresultaat

Geen categorie

In de nieuwste global standard for food safety, een internationaal veiligheids- en kwaliteitsprogramma, adviseert het British Retail Consortium (BRC) ATP-metingen voor het vaststellen van reinigingsresultaten. Procedures voor reinigen en desinfecteren moeten volgens de instantie gevalideerd en bewaard worden. De global standard wordt gebruikt door meer dan 17.000 gecertificeerde leveranciers in 90 landen. Het programma vergemakkelijkt […]

In de nieuwste global standard for food safety, een internationaal veiligheids- en kwaliteitsprogramma, adviseert het British Retail Consortium (BRC) ATP-metingen voor het vaststellen van reinigingsresultaten. Procedures voor reinigen en desinfecteren moeten volgens de instantie gevalideerd en bewaard worden.

De global standard wordt gebruikt door meer dan 17.000 gecertificeerde leveranciers in 90 landen. Het programma vergemakkelijkt de standaardisatie van kwaliteit, veiligheid, operationele eisen en wettelijke verplichtingen. De genoemde metingen van de aanwezigheid van AdenosineTriPhosphate op het werkoppervlak kan worden uitgevoerd met een  bioluminometer. De onderzoeker krijgt dan een beeld van hoe vies de gemiddelde werkplek nu eigenlijk is. ATP is een universeel molecuul die de energiehuishouding in organisch materiaal regelt op celniveau. De aanwezigheid van ATP op een oppervlak wijst op contaminatie (besmetting of infectie). ATP-metingen kunnen handig zijn, bijvoorbeeld om te kijken hoe hygiënisch een flexibele werkplek nu eigenlijk is. Er is alle reden om die meting bij een flexibele werkplek uit te voeren. De kans op een werkplek besmet met virussen en bacteriën is namelijk aanzienlijk groter wanneer er meerdere mensen op één plek werken. Er zit bijvoorbeeld altijd iemand tussen die zijn of haar handen na een toiletbezoek niet wast en kantoorapparatuur is een grote bron van bacteriële besmetting. Er worden veel virussen overgedragen via computermuizen, toetsenborden en telefoontoestellen, onder andere verkoudheidsvirussen. En wie een toetsenbord nader bekijkt, wordt geconfronteerd met broodkruimels, haren en huidschilfers.

Reageer op dit artikel