nieuws

Btw-regels voor commissarissen gewijzigd onder druk van Brussel

Geen categorie

Onder druk van de Europese Commissie worden de Nederlandse btw-regels voor commissarissen gewijzigd, zo meldt PwC. Het kantoor verwacht dat de nieuwe regeling binnen enkele weken wordt gepubliceerd.

Bij het vervullen van niet meer dan vier commissariaten, hoeft op dit moment geen btw te worden berekend. Dit zal veranderen. De exacte invulling van de nieuwe regels is nog niet openbaar maar zal vrij genuanceerd zijn, zo zeggen de belastingspecialisten van PwC. ‘Het ministerie van Financiën heeft bevestigd dat er wordt gewerkt aan een regeling om aan de bezwaren van de Commissie tegemoet te komen en dat de wijziging naar verwachting op 1 januari 2013 in werking zal treden,' aldus PwC.

Btw-registratie
De nieuwe regeling leidt in veel gevallen tot een btw-registratie van de commissaris. In principe moet dan een btw-administratie worden gevoerd en periodiek aangiften worden ingediend. Bij kleine commissariaten kan mogelijk gebruik worden gemaakt van een ontheffing van administratieve verplichtingen en/of een vermindering van de btw-afdracht.

Hogere kosten
De btw-plicht voor commissarissen leidt tot hogere kosten voor financiële, onderwijs- en zorginstellingen en andere bedrijven die geen vooraftrek van btw hebben. Deze worden volgend jaar in beginsel met 21 procent (het nieuwe btw-tarief) hogere kosten geconfronteerd.

Reageer op dit artikel