nieuws

Deel Kamer wil parlementaire enquête Q-koorts

Geen categorie

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat er een parlementaire enquête komt naar de manier waarop de Q-koortsuitbraak is aangepakt. De Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks vinden dat de onderste steen boven moet komen. Lijstaanvoerder Marianne Thieme gaat er niet van uit dat de door de Nationale ombudsman gewenste excuses aan patiënten […]

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat er een parlementaire enquête komt naar de manier waarop de Q-koortsuitbraak is aangepakt. De Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks vinden dat de onderste steen boven moet komen.

Lijstaanvoerder Marianne Thieme gaat er niet van uit dat de door de Nationale ombudsman gewenste excuses aan patiënten zullen worden gemaakt. De Tweede Kamer moet actiever worden, vindt ze. 'Tot nu toe stond de Kamer erbij en keek ernaar', concludeert zij.

Thiemes pleidooi krijgt steun van de PvdA. Khadija Arib pleitte al eerder voor een parlementair onderzoek, maar daarvoor ontbrak toen steun. Arib wil een breder onderzoek. 'Op de een of andere manier hebben economische belangen altijd geprevaleerd.'

Pia Dijkstra (D66) vindt het nog te vroeg om het nu al over een parlementaire enquête te hebben. Ze wil eerst dat de Kamer zich door de ombudsman over ins en outs van zijn rapport laat bijpraten. 'Excuses moeten er wel komen.'

Ook Janneke Snijder (VVD) twijfelt nog over een onderzoek en genoegdoening. 'We hebben de commissie-Van Dijk gehad en nu de ombudsman. De onderste steen moet boven, maar ik vraag me een beetje af welke feiten we nog niet weten. We kunnen blijven zoeken, maar is er nog wel wat te vinden?'

Henk Jan Ormel (CDA) vindt dat de overheid in gesprek moet blijven met getroffenen, zeker na eerdere aanbevelingen van de commissie-Van Dijk. 'Na zo'n uitbraak kun je als overheid niet doof zijn voor de verzoeken om informatie.'

Arib schrikt van de kritiek van de ombudsman. 'Dit is symbolisch hoe op ministeries wordt omgegaan met dit soort uitbraken. Als ze er niet van leren en niet het boetekleed aantrekken, maak ik me ernstig zorgen voor de toekomst. En het is schokkend te horen hoe wordt geprobeerd zo'n onderzoek tegen te houden.'

Henk van Gerven (SP) vindt het tijd voor een 'mea culpa' van de overheid en een compensatie voor de schrijnende gevallen. 'We moeten nu spijkers met koppen slaan', zei hij. Thieme wil een algemeen schadefonds, dat wordt gevuld door bedrijven 'die zorgen dat zo veel dieren op elkaar staan'.

Rik Grashoff (GroenLinks) spreekt van een 'behoorlijk vernietigend rapport'. Hij vindt dat excuses op zijn plaats zijn. 'Maar wij vinden dat er vooral politieke lessen uit getrokken moeten worden.'

Reageer op dit artikel