nieuws

Eigen bijdrage voor bezoek huisartsenpost

Geen categorie

Driekwart van de huisartsen wil dat mensen een eigen bijdrage betalen als mensen langskomen bij een huisartsenpost. Dat blijkt uit een online enquête van de website HuisartsVandaag en de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, waarover het vakblad Medisch Contact bericht. Van de 1022 huisartsen die de enquête invulden, is 77 procent voor een eigen bijdrage. Vier […]

Driekwart van de huisartsen wil dat mensen een eigen bijdrage betalen als mensen langskomen bij een huisartsenpost. Dat blijkt uit een online enquête van de website HuisartsVandaag en de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, waarover het vakblad Medisch Contact bericht.

Van de 1022 huisartsen die de enquête invulden, is 77 procent voor een eigen bijdrage. Vier op de vijf bezoeken aan huisartsenposten in de avond, nacht en het weekend, blijken niet spoedeisend. Door de eigen bijdrage verwachten veel huisartsen dat dit soort bezoeken afneemt.

Patiëntenkoepel NPCF erkent het probleem, maar ziet in een eigen bijdrage geen passende oplossing. 'Blijkbaar is het voor veel mensen niet duidelijk wanneer ze naar de huisartsenpost kunnen met hun hulpvraag en wanneer ze naar hun eigen huisarts moeten. Die voorlichting daarover moet veel beter', concludeert NPCF-directeur Wilna Wind. De koepel vreest dat een financiële drempel ervoor zorgt dat mensen niet naar de huisarts gaan, ook wanneer dat wel nodig is.

Reageer op dit artikel