nieuws

Flexwerken biedt grotere financiële voordelen dan bezuinigen

Geen categorie

Tweederde van de bedrijven (66 procent) erkent dat flexwerkers een grotere positieve financiële invloed op de bedrijfsvoering hebben dan het snijden in operationele kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Polycom, Inc. onder vierhonderd leidinggevenden van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Rusland.

Een belangrijke ondersteunende factor voor flexwerkers is videosamenwerking. Maar liefst 72 procent van de ondervraagden zegt dat deze technologie thuis- en mobiele werkers nog productiever maakt. Een verhoging van de productiviteit van de flexwerkers met 39 procent is daarbij haalbaar, zo blijkt uit het onderzoek.

Productiever
Wereldwijd werkt tachtig procent van de bedrijven met flexwerkers. Europese bedrijven met een flexwerkprogramma melden dat deze werknemers gemiddeld veertig procent productiever zijn dan de niet-flexwerkers. Respondenten geven aan dat gemiddeld meer dan de helft van de bedrijfsomzet voortkomt uit de productiviteit van werknemers.

Kostenefficiënt
In Nederland zien bedrijven flexwerken als zeer kostenefficiënt. Onderzoek uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek toont aan dat het percentage flexwerkers in Nederland rond de 25 procent ligt. Dit percentage is de afgelopen vier jaar stabiel gebleven. Het gemiddelde aantal uren dat werknemers per week thuis werken, is ongeveer 6,2 uur. Hetzelfde onderzoek laat zien dat het toestaan van één dag flexwerken per week de werkgever 2.300 euro per jaar per flexwerker kan opleveren.

Videosamenwerking
‘Polycom signaleert een sterke verspreiding van flexwerken in Europa en de uitkomsten van dit onderzoek ondersteunen dat beeld', zegt Gary Rider, President EMEA van Polycom. ‘In het verleden werd flexwerken voornamelijk beschouwd als voordelig voor werknemers. Het leverde een betere balans op tussen werk en privé, en verminderde de reistijd en -kosten. Dit onderzoek laat echter zien dat ook werkgevers behoorlijk profiteren van een flexwerkstrategie. Ze kunnen de productiviteit van werknemers met wel 39 procent verhogen. Hierin is videosamenwerking een belangrijke component. Dit biedt werknemers de mogelijkheid om contact te houden met collega's en met hen samen te werken, waar ze zich ook bevinden.'

Werknemers profiteren ook
Werknemers profiteren volgens het Polycom-onderzoek eveneens van flexwerken. Meer dan tweederde van de respondenten (67 procent) zegt dat ze hierdoor hun werk als prettiger ervaren. Daarnaast geven bijna alle respondenten (97 procent) aan dat tevreden werknemers harder werken en productiever zijn. Al deze redenen zorgen ervoor dat thuiswerken een breed geaccepteerd verschijnsel is in Europa. Op dit moment biedt 77 procent van de bedrijven uit het onderzoek zijn werknemers enige flexibiliteit in werkuren, en 68 procent staat toe dat werknemers buiten het kantoor werken.

Reageer op dit artikel