nieuws

FNV-voorzitter Jongerius en vicevoorzitter Gortzak treden af

Geen categorie

FNV-voorzitter Agnes Jongerius en vicevoorzitter Peter Gortzak treden per 23 juni 2012 af. Zij stellen zich niet herkiesbaar op het congres dat op 23 juni plaatsvindt. Dit meldt de FNV in een persbericht.

Nu met het eindrapport van de kwartiermakers onder leiding van Jetta Klijnsma de leden voor vernieuwing kunnen kiezen, is het voor Jongerius en Gortzak tijd om plaats te maken voor nieuwe mensen.

Jongerius: 'We hebben de afgelopen jaren al veel kleinere, maar belangrijke stappen gezet richting vernieuwing, met bijvoorbeeld eigen vertegenwoordigingen van jongeren en zzp'ers, ook in de SER, en met de invoering van het FNV-referendum. In Dalfsen is de gezamenlijke overtuiging uitgesproken dat het hoog tijd is voor grote stappen richting vernieuwing. De vakbeweging moet zien te komen tot een flinke verhoging van de organisatiegraad om ook in de toekomst een rol van betekenis te blijven spelen. De kans om nu die grote stappen te maken ligt voor het oprapen met de plannen van de kwartiermakers. Dit is de beste kans ooit om een grote sprong in vernieuwing te maken. Het is nu aan de leden om die kans tot vernieuwing te grijpen.'

Gortzak: 'De vernieuwing zit niet alleen in de structuur van de FNV-organisatie maar ook in de opdracht die we onszelf hebben gegeven de ramen en deuren wijd open te zetten en naar buiten te kijken. Dat vereist durf, om vernieuwende standpunten in te nemen. Juist omwille van goede belangenbehartiging. Dat is wat wij hebben gedaan met het Pensioenakkoord. Nu de pensioendiscussie weer een nieuwe fase heeft bereikt en de vernieuwing van de FNV in gang is gezet, is het tijd om het stokje door te geven en plaats te maken voor een nieuwe generatie bestuurders.'

Jongerius en Gortzak blijven tot 23 juni  in functie in het federatiebestuur. De beide FNV-bestuurders denken na over de volgende stappen in hun carrière.

Bron: Persbericht FNV

Reageer op dit artikel