nieuws

Ga werken voor een start-up

Geen categorie

Veertig procent van de studenten die in 2010 afstudeerden aan Harvard University, een van de beste universiteiten van de Verenigde Staten, ging in de financiële sector of management consulting aan de slag. Bij Columbia University, ook een goede universiteit, was dat 34 procent. Er is op zich niets mis met een baan in de financiële wereld of management consulting, maar het is wel een probleem dat zoveel mensen ervoor kiezen om daar te werken, en ook nog eens de meest getalenteerde. Want de financiële sector en management consulting zijn gericht op het optimaliseren van andere diensten en sectoren, maar niet op directe waardecreatie zelf. Als al het talent dat nu in de financiële sector en management consulting verdwijnt, zelf een bedrijf zou starten, of bij een start-up aan het werk zou gaan, zou er veel meer werkgelegenheid worden gecreëerd.

Vaak wordt gedacht dat de stroom afgestudeerden die aan de slag gaat in de financiële sector en management consulting onomkeerbaar is. Die bedrijven betalen zo veel en zijn vaak gevestigd in de beste steden, dat kleinere bedrijven domweg niet met hen kunnen concurreren voor toptalent. Venture for America probeert hier verandering in te brengen. Jonge bedrijven zijn meestal klein en obscuur, met weinig merkwaarde. De oprichters zijn erg druk, vooral als hun bedrijf succesvol is en de potentie heeft om veel banen te creëren in de toekomst. Ze hebben nauwelijks budget voor werving en selectie, terwijl de financiële sector en management consulting dat juist wel hebben. Voor dergelijke jonge bedrijven is het daardoor bijna onmogelijk te concurreren met de financiële sector en management consulting voor het talent dat ze nodig hebben.
Venture for America wil de rol van tussenpersoon vervullen tussen kleine, groeiende bedrijven en afgestudeerden die op zich wel zouden willen werken voor een star-tup. In het eerste jaar heeft Venture for America ongeveer 500 aanvragen ontvangen voor 40 posities. De banen zijn in de snel groeiende bedrijven die minder dan 10 jaar oud zijn en tussen de 32.000 dollar tot 38.000 dollar betalen. Op dit moment werkt Venture for America samen met bedrijven in Cincinnati, Detroit, Las Vegas, New Orleans en Providence. Volgend jaar verwacht de organisatie meer dan duizend kandidaten te zullen hebben voor 100 posities, door uitbreiding naar Baltimore, Cleveland, New Haven, Connecticut, Pittsburgh en Raleigh-Durham, North Carolina.
Hoewel de banen bij de start-ups maar een derde van het salaris betalen vergeleken met het startsalaris in de financiële sector en management consulting, zijn de mensen die er aan de slag zijn gegaan erg tevreden. Als een eerstejaars analist in de financiële sector of management consulting ben je een van de velen en nauwelijks zichtbaar. Bij een start-up word je elke dag gezien. Bovendien, stel dat de start-up waarvoor je werkt het nieuwe Facebook blijkt te zijn? Voordat je het weet ben je multimiljonair.

Reageer op dit artikel