nieuws

Het Nieuwe Werken bij woningcorporaties

Geen categorie

Het Nieuwe Werken bij woningcorporaties Best practices van Woonstede (Ede), Ymere (A’dam) en Wortell (Schiphol) Dinsdag 20-9-2012 van 9.15 – 17.00 uur, € 245,- ex btw Gastheer: Woonstede, Telefoonweg 36, Ede (Gld.) Bij woningcorporaties hebben inmiddels enkele organisaties Het Nieuwe Werken omarmd. Woonstede was een van de eersten en toont vol trots zijn ervaringen en zijn volledig op HNW ingerichte pand. 9.15 Ontvangst met koffie/thee 9.30 Van harte welkom (Wim Sterkenburg, directie Woonstede) • Waarom kozen wij voor HNW • Wat betekent het voor HNW te kiezen? 9.45 Hoofdlijnen HNW (Loek van den Broek, extern HNW adviseur) • Wat maakt dat woningbouwverenigingen niet meer rond HNW heen kunnen: de context • Bricks, Bytes en vooral Behaviour • Waar begin je en hoever ga je? • Kan iedereen “Nieuw” gaan werken en zijn er alternatieven? 11.15 Break 11.30 De facilitaire aspecten (Gerard de Nooij, hoofd accommodatie Woonstede) • De vier aspecten van het HNW binnen Woonstede • Bepalen van het aantal en de soort werkplekken • De inrichting van het gebouw en de afspraken die je daarover maakt • Draagvlak: een must voor succes 12.00 De ICT aspecten (Harry Wijnands, Hoofd Informatie Woonstede) • De visie achter flexwerken in een nieuw te bouwen kantoorgebouw • Open en snelle informatievoorziening (alles is openbaar tenzij …) • Standaardisatie: een must? • ICT als business enabler 12.30 Rondleiding door het HNW pand van Woonstede (de Nooij en Wijnands) 13.00 Lunch 13.45 Wortell (Maarten van Noort, directeur Wortell automatisering) • Het waarom van HNW binnen Wortell: de visie • Hoe verliep de invoering en hoe krijg je mensen mee? • De rol van ICT in het HNW: SharePoint, Lync • Papierloos werken, kan dat echt? 14.45 Break 15.00 Ervaringen van woningcorporatie Ymere (Bertil Laan, Strategisch HR adviseur, Ymere) • Wat betekent HNW voor Ymere? (de visie en ambitie) • Hoever is Ymere met HNW en wat zijn de verdere plannen • Resultaatgericht beoordelen en belonen als fundament • Wat is er verandert in het beoordelingssysteem? 16.00 Afrondende bespiegelingen over de gevolgen voor leidinggevenden (Loek van den Broek) • Zoeken we andere leiders? • Hoe stuur je op resultaten? 17.00 Informele afronding met drankje Toelichting op de sprekers Gerard de Nooij werkt sinds 2000 bij Woonstede waar hij hoofd accommodatie is. Vanuit deze functie is hij verantwoordelijk voor HNW in de organisatie. Woonstede is een woningcorporatie met 10.000 woningen die als klimaatcorporatie hecht aan duurzaamheid. Duurzaamheid betekent bewust omgaan met middelen en mensen. Vanuit deze gedachte is het pand Diomede ingericht, waar de bijeenkomst plaatsvindt. Woonstede is in het jaar 2000 als één van de eersten in Nederland gestart met het inrichten van de bedrijfsvoering volgens ‘De nieuwe manier van werken’ de voorloper van HNW. Omdat het gedachtegoed volledig door het management is gedragen en nageleefd, is HNW voor Woonstede inmiddels vanzelfsprekend. Samen met Harry Wijnands maakt Gerard zich hard voor digitalisering en de dagelijks implementatie van HNW. Harry Wijnands is hoofd informatie en werkt sinds 1998 bij Woonstede. De afdeling Informatie kent twee werkgebieden te weten: Informatievoorziening en ICT. Vanuit deze rol is hij destijds intensief betrokken geweest bij de plannen en nieuwbouw van Diomede én de opzet en inrichting van wat toen flexwerken werd genoemd en nu HNW. Twee pijlers die beide voorwaarden zijn voor het slagen van dit concept en waaraan de afdeling Informatie invulling geeft zijn: Een schaalbare, flexibele en moderne ICT infrastructuur en een open, actuele en eenvoudig ontsloten (digitale) informatievoorziening. Aan deze basis bouwen we steeds verder vanuit de visie dat dit de bedrijfsvoering van Woonstede vernieuwt en verbetert! Bertil Laan is strategisch HR adviseur bij Ymere. Ymere is een van de grootste woningcorporaties in Nederland, met ruim 1000 medewerkers. In een prachtig pand aan het ‘Y‘ is de hoofdvestiging volledig ingericht op Het Nieuwe Werken (HNW). Vanuit zijn management en HR ervaring weet Bertil als geen ander dat de kern van de verandering en vernieuwing in het gedrag zit en dat het slagen van HNW nauw samenhangt met beoordelen, belonen en een voortrekkersrol van het management. HNW is dus méér dan flexibel werken en het bieden van faciliteiten. Dominant daarbij is de visie van Ymere op HNW en de ambitie om te ‘bewegen en vernieuwen in de werkrelatie’. Hoe we als organisatie zorgen dat we ook écht klaar zijn voor HNW is de basis van zijn strategische rol in dit proces. Bertil werkte voorheen bij AkzoNobel en Randstad, waar hij zich bezighield met de ontwikkeling van performance & development management en het aansturen en begeleiden van professionals ‘op afstand’. Maarten van Noort is directeur van Wortell. Hij leidt een volledig volgens HNW principes werkende organisatie met ruim 100 HNW consultants. Wortell is gevestigd in de tot kantoor verbouwde kerk van Lijnden (bij Schiphol). Het gebouw is ingericht op basis van de filosofie van HNW, waarbij het werk onafhankelijk van tijd en plaats is georganiseerd. Echte samenwerking lukt niet in een virtuele organisatie. Daarom is gezocht naar een locatie om de ‘virtuele organisatie’ een fysiek ‘thuis’ te geven. Het kerkgebouw dateert uit 1859, maar is voorzien is van alle denkbare faciliteiten van een modern kantoor. Zo maakt men in plaats van een telefooncentrale volledig gebruik van de mogelijkheden van Unified Communications. Lync wordt gebruikt voor instant messaging, dus voor tekst chat, voice chat (telefoon) of video chat. Dat betekent dat iedereen, altijd en overal bereikbaar kan zijn. Post komt het pand niet meer in en wordt alleen digitaal afgeleverd. Maarten maakt deelnemers deelgenoot van hun proces met een zwaartepunt rond de automatisering. Loek van den Broek was 25 jaar directeur van Van den Broek & partners, een bureau dat hij in 2008 verkocht om zijn passie rond HNW als adviseur inhoud te kunnen geven. Hij bezocht ruim 30 organisaties die werken op basis van HNW en interviewde daar leidinggevenden en medewerkers. Zijn kennis en ervaring op HNW gebied heeft hij vastgelegd in honderden sheets, foto’s en tientallen films en video’s. Dat alles is verwerkt in presentaties die zowel over de bricks, de bytes maar vooral over gedragswijzigingen gaan. Loek adviseert organisaties op HNW gebied, zet stappenplannen uit en traint in HNW onderwerpen als ‘sturen op resultaten’ en ‘leidinggeven aan HNW’. Hij is auteur van het boek: Het Nieuwe Werken: hype of blijver? dat elke deelnemer ontvangt. Bewust is deze dag gekozen voor een lage prijs, zodat meerdere personen uit één organisatie op een betaalbare wijze kunnen deelnemen. Aanmelden doet u op www.hrman.nl

Wanneer: 20-09-2012
Waar: Ede, Woningcorporaties Woonstede
Kosten: 245 ex btw en inclusief eten, drinken en een fantastisch boek over HNW
Organisatie: HR & management
Meer informatie:
http://admin-pwnet.nl/app/uploads/2016/09/attachment-programma08112012.pdf
076 – 565 12 77

Reageer op dit artikel