nieuws

Hoogleraren maken bezwaar tegen plannen ontslagrecht

Geen categorie

In een brief aan de Tweede Kamer uiten zestien hoogleraren en universitair docenten felle kritiek op de plannen in het lenteakkoord om het ontslagrecht te versoepelen.

Volgens de opstellers van de brief gaan de plannen uit van verkeerde vooronderstellingen. De verwachting dat kansarme groepen op de arbeidsmarkt door de versoepeling van het ontslag sneller aan de slag kunnen is ongefundeerd.

De innovatieve kracht van bedrijven zal verslechteren doordat bedrijven minder bereid zullen zijn te investeren in opleidingen van personeel. Juist bij een hogere baanzekerheid neemt de loyaliteit aan het bedrijf en de bereidheid te investeren in de functie toe.

Ook zal beperking van de ontslagvergoeding leiden tot een tweedeling op de arbeidsmarkt. Werknemers met een goede positie zullen een hogere ontslagvergoeding kunnen bedingen dan anderen.

Met de starheid van de Nederlandse arbeidsmarkt valt het volgens de wetenschappers erg mee. Ze zien ruime mogelijkheden voor flexibele en tijdelijke contracten. Ook met de onmogelijkheid om medewerkers te ontslaan loopt het wel los gezien de tienduizenden arbeidsovereenkomsten die jaarlijks met toestemming van het UWV worden ontbonden.

De ondertekenaars van de brief zijn wetenschappers, verbonden aan de rechtenfaculteiten van de Vrije Universiteit te Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Tilburg en de Universiteit Utrecht.

Lees hier de volledige brief.

Reageer op dit artikel