nieuws

Huisarts wil meer geld voor geestelijke zorg

Geen categorie

Als meer mensen met geestelijke problemen in de toekomst door huisartsen behandeld worden, moeten huisartsen daar wel meer geld voor krijgen. Er moet ook serieus werk worden gemaakt van praktijkondersteuners die huisartsen helpen. 'We moeten goed definiëren wat voor profiel die praktijkondersteuners moeten hebben. Wat wordt precies het takenpakket?' Dat zei Arno Timmermans, huisarts en […]

Als meer mensen met geestelijke problemen in de toekomst door huisartsen behandeld worden, moeten huisartsen daar wel meer geld voor krijgen. Er moet ook serieus werk worden gemaakt van praktijkondersteuners die huisartsen helpen. 'We moeten goed definiëren wat voor profiel die praktijkondersteuners moeten hebben. Wat wordt precies het takenpakket?' Dat zei Arno Timmermans, huisarts en bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) maandag.

Hij reageerde hiermee op het convenant dat werd gesloten over de nieuwe aanpak van de geestelijke gezondheidszorg. Daarin staat dat het aantal bedden in instellingen fors wordt teruggebracht en dat de huisarts een belangrijkere rol zal krijgen in de behandeling van mensen met geestelijke problemen.

'Belangrijk is dat de juiste zorg op de juiste plek geboden wordt. Dus dat mensen wel door een specialist behandeld worden als dat nodig is', aldus Timmermans.

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) liet in een reactie weten dat het belangrijk is bij de uitvoering van dit convenant om meer praktijkondersteuners in te zetten. Een huisarts is geen psycholoog en gaat ook niet op die stoel zitten, benadrukt de LHV. 'Huisartsen zijn niet geschoold als psycholoog en benaderen de problematiek van hun patiënten dus ook op een andere manier, namelijk vanuit een medische invalshoek.'

De huisartsen gaan nog praten met het ministerie over de invulling van dit convenant.

Reageer op dit artikel