nieuws

Keukens en kantines krioelen van de ziektekiemen

Geen categorie

De werkplek is een bron van bacteriën. Wie denkt dat toiletruimtes het epicentrum zijn van bacillen op het werk, wil niet weten hoe dat zit in kantines en keukens. Dat zegt Kimberly-Clark Professional naar aanleiding van eigen onderzoek.   De plaats waar kantoormedewerkers hun lunch bereiden en opeten, staat bovenaan de lijst van hotspots van bacillen, […]

De werkplek is een bron van bacteriën. Wie denkt dat toiletruimtes het epicentrum zijn van bacillen op het werk, wil niet weten hoe dat zit in kantines en keukens. Dat zegt Kimberly-Clark Professional naar aanleiding van eigen onderzoek.  

De plaats waar kantoormedewerkers hun lunch bereiden en opeten, staat bovenaan de lijst van hotspots van bacillen, waarbij volgens Kimberly-Clark Professional het aanrecht en de handgrepen van de magnetron de vieste oppervlakken zijn waarmee kantoormedewerkers dagelijks in aanraking komen. Vooral de knoppen van de kraan in een gemeenschappelijke keuken of kantine, vormen een bron van besmetting. In 75 procent van de gevallen zijn deze kranen ‘officieel' vies. Medewerkers van Kimberly-Clark Professional hebben bijna 5.000 individuele monsters verzameld in verschillende kantoren waar in totaal 3.000 werknemers huisden. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met dr. Charles Gerba, professor in de microbiologie aan de Universiteit van Arizona.

Beoordeeld op ATP
De oppervlakten werden beoordeeld op de aanwezigheid van ATP, de energiemoleculen die aanwezig zijn in alle dieren, planten, bacteriën, gisten en schimmels. Ook voedselresten bevatten veel ATP-moleculen. De afkorting ATP staat voor Adenosine Triphosphate. Bij de metingen werd een ATP-meter gebruikt. Dit apparaat geeft een snelle indicatie van oppervlaktehygiëne op basis van een meting van het totale ATP-gehalte. ATP-bioluminescentie is volgens Kimberly-Clark Professional algemeen aanvaard, door zowel controlerende instanties als door levensmiddelenproducenten, als meest relevante en efficiënte techniek voor controle van oppervlaktehygiëne. Wanneer het meetapparaat meer dan 300 aangaf, beoordeelden de onderzoekers de oppervlakte als ‘officieel vies'. Dit was het geval bij 75 procent van de kraanknoppen in kantines, 48 procent van de magnetrondeuren, 27 procent van de toetsenborden, 26 procent van de koelkastdeuren, 23 procent van de knoppen van waterkoelers en 21 procent van de knoppen van automaten.

Bewust van risico's
Verder bleek de helft van de computermuizen en vaste telefoons een ATP-niveau van 100 of meer te hebben. Ter vergelijking: een gemiddelde toiletbril heeft een ATP-gehalte van 55. Gerba: "Mensen zijn zich bewust van de risico's op ziektekiemen in toiletten en zijn daardoor extra alert op netheid en hygiëne, maar ruimtes als keukens en kantines zouden dezelfde aandacht moeten krijgen. Dit onderzoek laat zien dat je ook via het zetten van koffie, het opwarmen van een maaltijd of simpelweg het typen op een toetsenbord bacteriën kunt verspreiden." De studie maakt deel uit van het Healthy Workplace Project, dat Kimberly-Clark Professional in de Benelux geïntroduceerd heeft tijdens de afgelopen ISSA/Interclean in Amsterdam. De deelnemende gebouwen representeren een brede dwarsdoorsnede van kantooromgevingen, waaronder kantoorruimten in productiegebouwen, advocatenkantoren, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven in de gezondheidszorg en callcenters.

Reageer op dit artikel