nieuws

Keuzes maken voor toegankelijke en betaalbare zorg

Geen categorie

Politici moeten forse keuzes maken om bezuinigingen in de zorg te realiseren. Maar de maatregel om het eigen risico te verhogen, kan averechts werken, zei oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink gisteravond, 25 juni, in het grote BNR Zorgdebat dat in samenwerking met VvAA werd georganiseerd. Met Klink en Frank de Grave – voorzitter van de […]

Politici moeten forse keuzes maken om bezuinigingen in de zorg te realiseren. Maar de maatregel om het eigen risico te verhogen, kan averechts werken, zei oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink gisteravond, 25 juni, in het grote BNR Zorgdebat dat in samenwerking met VvAA werd georganiseerd. Met Klink en Frank de Grave – voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten –  discussieerden kamerleden van de grote politieke partijen live op de radio over het hete hangijzer van komende verkiezingen: bezuinigingen in de zorg.

Ab Klink trapte het zorgdebat af waar onder leiding van BNR presentatrice Harmke Pijpers kamerleden Linda Voortman (GroenLinks), Pia Dijkstra (D66), Renkse Leijten (SP), Lea Bouwmeester (PvdA), Hanke Bruins Slot (CDA) en Anne Mulder (VVD) discussieerden over beladen onderwerpen als einde aan marktwerking in de zorg, verhoging van het eigen risico, norminkomens voor medisch specialisten en de rol van zorgverzekeraars.

Schieten we niet door als het eigen risico van 220 naar 350 euro stijgt, vraagt Ab Klink, tegenwoordig hoogleraar Zorg, Arbeid en Politieke Sturing aan de Vrije Universiteit, zich af. Niet alleen zorgt deze ontwikkeling voor een tweedeling tussen patiënten die enerzijds wel, anderzijds niet kunnen opdraaien voor hun zorgkosten. Ook kunnen patiënten die zorg vermijden, complicaties krijgen waaraan zorgprofessionals op lange tijd meer tijd en geld kwijt zijn.

Frank de Grave sprak als voorman van de Orde van Medisch Specialisten zijn ergernis uit over het feit dat medisch specialisten nog steeds als graaiers worden weggezet. Zijn oproep om specialisten rust te gunnen na eerder overeengekomen uitgavebeperkingen luidde een discussie in over de nadelen van een vergoedingsstelsel dat gebaseerd is op verrichtingen. Hierdoor voeren dokters ook behandelingen uit die niet noodzakelijk zijn.

Één ding werd nog eens opnieuw duidelijk uit het zorgdebat: de problemen met betrekking tot kostenbeheersing en vergrijzing in de zorg zijn enorm groot en oplossingen liggen niet voor de hand. Deze oplossingen moeten volgens alle partijen komen van maatregelen op diverse gebieden. Zo ontstond nog een levendige discussie aan de hand van vragen uit de zaal. Onder meer over de macht van zorgverzekeraars en de vraag hoe mantelzorg vorm kan krijgen in een samenleving die ook verwacht dat zoveel mogelijk mensen betaald werk verrichten.

VvAA, dienstverlener en ledenorganisatie voor zorgprofessionals, wil  onderwerpen aan de orde stellen die leven onder haar doelgroep. Dat doet ze onder meer tijdens de terugkerende radiodebatten in samenwerking met BNR Radio. In de aanloop naar de verkiezingen in september staan bezuinigingen in de gezondheidszorg hoog op de agenda. U kunt hier meepraten over dit onderwerp.

Reageer op dit artikel