nieuws

Meer banen in zorgsector

Geen categorie

Wie de komende jaren een beetje zeker wil zijn van zijn baan maakt de meeste kans in de zorg. In die sector gaat het tekort aan personeel tot en met 2017 het hardste oplopen. Dat blijkt uit prognoses over de arbeidsmarkt die het UWV gisteren publiceerde. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van de instantie, voorspelde een […]

Wie de komende jaren een beetje zeker wil zijn van zijn baan maakt de meeste kans in de zorg. In die sector gaat het tekort aan personeel tot en met 2017 het hardste oplopen.

Dat blijkt uit prognoses over de arbeidsmarkt die het UWV gisteren publiceerde. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van de instantie, voorspelde een tekort aan begeleiders in de gehandicaptenzorg, verpleegkundigen met mbo niveau 3 of 4. Ook technici zoals servicemonteurs zullen gewild zijn net als laboranten.

Prognoses
De zorg blijkt de banenmotor van ons land. Voor dit jaar en volgend jaar voorziet UWV een krimp in vrijwel alle sectoren. Alleen in de zorg zit het aantal banen nog fors in de lift. Tegelijkertijd zijn er de komende jaren veel te weinig mensen om het werk te gaan doen. Of de prognoses ook uitkomen, hangt wel sterk af van het overheidsbeleid. Ook de verdere economische ontwikkeling kan nog roet in het eten gooien of er juist voor zorgen dat we de prognoses verslaan.

In het algemeen krijgt de arbeidsmarkt dit en volgend jaar nog een aardige tik. Het UWV verwacht dat het aantal werkzoekenden met 90.000 zal oplopen tot 563.000 eind 2013. Pas in 2014 laten de prognoses wat verbetering zien. Dan zal het aantal vacatures weer stijgen.

Reageer op dit artikel