nieuws

Meer doelmatige inzet van geneesmiddelen

Geen categorie

De Napco (coöperatie van ruim 700 zelfstandige apothekers) wil graag meehelpen om verspilling van medicijnen en verbandmiddelen en hulpmiddelen te voorkomen om daarmee zo onnodige kosten in de zorg tegen te gaan. De Napco zegt hier al tijden mee bezig te zijn , o.a. door invulling te geven aan het preferentiebeleid, waarbij het goedkoopste medicijn […]

De Napco (coöperatie van ruim 700 zelfstandige apothekers) wil graag meehelpen om verspilling van medicijnen en verbandmiddelen en hulpmiddelen te voorkomen om daarmee zo onnodige kosten in de zorg tegen te gaan.

De Napco zegt hier al tijden mee bezig te zijn , o.a. door invulling te geven aan het preferentiebeleid, waarbij het goedkoopste medicijn dat beschikbaar is voor de kwaal wordt geleverd.

Ook zou er meer gebruikt kunnen worden gemaakt van afleveringen in kleine verpakkingen.

Een handig en efficiënt systeem waarbij patiënten wekelijks op maat geneesmiddelen krijgen zorgt voor aantoonbaar minder spillage.

Minister Schippers zei gisteren op een congres, dat zij heel veel geld wil besparen door verspilling in de zorg tegen te gaan, o.a. door niet-gebruikte medicijnen en verbandmiddelen en hulpmiddelen bij patiënten te laten verzamelen door de thuiszorg, om deze later te gebruiken voor andere patiënten.

De Napco denkt dat zo'n beleid risico's met zich mee zal brengen. Bij de thuiszorg is vaak niet de juiste deskundigheid en bevoegdheid aanwezig om te beoordelen of de niet gebruikte middelen kunnen worden ingezet voor andere patiënten.

Een begaanbare route zou kunnen zijn om ongebruikte geneesmiddelen en hulpmiddelen terug te brengen naar de apotheek, door thuiszorg of door anderen.

Reageer op dit artikel