nieuws

Megaverlies door Klebsiella-bacterie

Geen categorie

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, dat vorig jaar werd getroffen door de uitbraak van de Klebsiella-bacterie, heeft in 2011 een verlies van ruim 14 miljoen euro geleden. Dat blijkt uit de onlangs verschenen jaarrekening. Een jaar eerder boekte het ziekenhuis nog een winst van 4,7 miljoen euro. Voor 2011 had het Maasstad Ziekenhuis aanvankelijk een […]

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, dat vorig jaar werd getroffen door de uitbraak van de Klebsiella-bacterie, heeft in 2011 een verlies van ruim 14 miljoen euro geleden. Dat blijkt uit de onlangs verschenen jaarrekening. Een jaar eerder boekte het ziekenhuis nog een winst van 4,7 miljoen euro.

Voor 2011 had het Maasstad Ziekenhuis aanvankelijk een positief resultaat begroot van 0,9 miljoen euro. In het verslag wijt topman Anton Westerlaken het verlies en de afwijking van de begroting ‘in belangrijke mate' aan de kosten van, en de inkomstenderving door, de Klebsiella-problematiek en de uitgestelde verhuizing naar de nieuwbouw. ‘De schaalgrootte van de public health operatie, in samenwerking met onder andere RIVM, GGD en lokale zorginstellingen, waarin duizenden patiënten zijn gescreend op het dragen van de bacterie, heeft (…) een enorme aanslag gedaan op de financiële reserves van het Maasstad Ziekenhuis', aldus het verslag.

Uit de onderliggende cijfers blijkt dat het aanzienlijke verlies grotendeels op het conto komt van de sterke stijging van de personeelskosten. Die stegen met ruim 12 procent, tot 158 miljoen euro. De omzetdaling bleef beperkt tot ruim 2 procent, tot 281 miljoen euro.

Het miljoenenverlies heeft de vermogenspositie van het Rotterdamse ziekenhuis danig aangetast. Het eigen vermogen daalde van bijna 46 miljoen naar nog geen 32 miljoen euro. De solvabiliteit (eigen vermogen als percentage van het balanstotaal) daalde volgens het verslag van 13,9 naar 8,4.

Naar eigen zeggen voldeed het Maasstad Ziekenhuis eind vorig jaar nog aan de voorwaarden die de banken stellen voor de verstrekte leningen. Wel zegt de instelling met de banken in overleg te zijn over ‘de optimalisering van de financiering'. Duidelijk is dat het Klebsiella-drama zware bezuinigingen noodzakelijk heeft gemaakt. Het ziekenhuis zegt in de begroting voor dit jaar in te zetten op herstel door een ‘forse reductie' op personeels- en andere bedrijfskosten.

Ex-bestuursvoorzitter Paul Smits vertrok vorig jaar augustus met een ontslagpremie van 236.000 euro. Hij is inmiddels aan de slag als interim-directeur van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Het Maasstad Ziekenhuis telt ruim 2600 werknemers, en 255 medisch specialisten.

Reageer op dit artikel