nieuws

Moet ik overstappen op de werkkostenregeling?

Geen categorie

Pas op 1 januari 2014 wordt de werkkostenregeling verplicht. En dus kunnen werkgevers tot die tijd nog gebruik maken van de oude regeling. Is dat verstandig? In een aantal gevallen wel. Maar let op: ook in de oude regeling is het een en ander gewijzigd.

Als Abin-fiscalist Karin Eerden haar presentatie ‘Personeel&Fiscus' geeft, is er één ding dat haar verbaast. ‘Ik vraag altijd aan de deelnemers wie is overgestapt op de werkkostenregeling. Maar dan gaan er maar heel weinig vingers omhoog. En dat terwijl er toch werkgevers bij zitten die hier flink van kunnen profiteren'.

Neem bedrijven in de bouw. In hun cao staat nog steeds dat ze een kilometervergoeding geven van 28 cent. En dat terwijl er tegenwoordig slechts 19 cent onbelast is. ‘Die negen cent vormt in die branche een flinke kostenpost, zegt Eerden. ‘Behalve als je overstapt op de Werkkostenregeling, want dan mag je dat allemaal onderbrengen in de vrije ruimte van 1,4%'.

Fietsenregeling
Maar toch… de werkkostenregeling vormt niet voor iedereen een Walhalla. Wat bijvoorbeeld als u gebruik maakt van de fiscale vrijstelling voor de fiets? Dan komt Eerden met een waarschuwing. ‘Als je dan kiest voor de werkkostenregeling, kun je geen gebruik meer maken van de expliciete vrijstelling voor fietsen, zoals onder de vroegere regeling. Een belastingvrije fiets komt uit die pot van 1,4% van de loonsom. Daarboven betaalt de werkgever de 80% belasting.'

Zuid-Afrika
Toch alles voorlopig maar bij het oude laten dus? Bedenk dan dat het oude niet meer is wat het ooit is geweest. ‘Ik sprak eens een werkgever die echt enorm heeft uitgepakt met zijn personeelsuitje', zegt Eerden. ‘Alle 15 werknemers gingen naar Zuid-Afrika, en werden daar vier dagen lang vertroeteld. Onder de oude regeling kon dat altijd belastingvrij. Maar sinds eind 2011 geldt voor personeelsfeesten een maximale vrijstelling van €450 per persoon. Ik hoef je niet te vertellen dat deze werkgever daar ruimschoots overheen is gegaan.'

Wilt u op de hoogte worden gebracht van recente en aanstaande wetswijzigingen? Kom dan naar de HR-wetgeving actualiteitendag op 9 oktober 2012 in Utrecht.

Kijk voor meer informatie en voor ons totale opleidingenaanbod op http://www.kluwershop.nl/opleidingen/gids/

Reageer op dit artikel