nieuws

Mogelijk uitbraak mazelen door EK

Geen categorie

GGD Midden-Nederland is alert op een mogelijke uitbraak van mazelen deze zomer in Nederland. ‘Als huisartsen mazelen constateren, moeten ze dat melden bij de GGD. Wij proberen er dan voor te zorgen dat patiënten met zo min mogelijk anderen in aanraking komen', aldus Margreet te Wierik, arts infectieziektenbestrijding en reizigersvaccinaties van GGD Midden-Nederland. De mogelijke […]

GGD Midden-Nederland is alert op een mogelijke uitbraak van mazelen deze zomer in Nederland. ‘Als huisartsen mazelen constateren, moeten ze dat melden bij de GGD. Wij proberen er dan voor te zorgen dat patiënten met zo min mogelijk anderen in aanraking komen', aldus Margreet te Wierik, arts infectieziektenbestrijding en reizigersvaccinaties van GGD Midden-Nederland.

De mogelijke uitbraak hangt samen met het Europese Kampioenschap voetbal in Oekraïne. Omdat in dat land op dit moment een mazelenepidemie heerst, is een specifieke groep Oekraïnegangers aangeraden zich te laten vaccineren. Het gaat om mensen die voor 1976 geboren zijn en nooit de mazelen gehad hebben. Wie de ziekte ooit gehad heeft, kan ze niet meer krijgen.

Vanaf 1976 is de inenting tegen mazelen opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. ‘Onder antroposofen en bevindelijk gereformeerden laat niet iedereen zich inenten. In deze bevolkingsgroepen is er vaker een uitbraak', aldus Te Wierik. In 1999-2000 overleden 3 kinderen tijdens een mazelenepidemie. In 2008 werden ongeveer 100 mensen ziek bij een iets kleinere epidemie.

‘Het aantal mensen dat naar Oekraïne reist en zich daadwerkelijk heeft laten vaccineren, is kleiner dan we verwacht hadden', zei algemeen manager Eelco Vos van Reisprik donderdag. Reisprik is een netwerk van 50 huisartsen in het hele land die reizigersvaccinaties verzorgen. De GGD adviseert Oekraïnegangers die nog niet zijn gevaccineerd en die nooit de mazelen gehad hebben, zich alsnog te laten vaccineren.

Symptomen van de mazelen zijn hoge koorts, hoesten en witte stippen aan de binnenkant van de wangen. Ook krijgen patiënten rode huiduitslag op hun gezicht, nek en hals, die zich geleidelijk verspreidt over het hele lichaam. De ziekte is extreem besmettelijk en wordt verspreid via de lucht, bijvoorbeeld door hoesten. 1 à 2 op de 1000 patiënten overlijdt aan de mazelen. Er is ook kans op hersenschade en doofheid.

Reageer op dit artikel