nieuws

Nederlandse afvaltechnologie zorgt voor impuls in Brazilie

Geen categorie

Als Brazilie afvaltechnologie uit Nederland inzet zorgt dit voor een enorme impuls voor de Brazilaanse economie. Ook kan het land bij het verwerken van de afvalbergen flink wat CO2 uitstoot besparen. De mogelijkheden die recycling en het verwerken van afval tot bruikbare grondstoffen bieden bij het vergroenen van de economie zijn door staatssecretaris Atsma gepresenteerd […]

Als Brazilie afvaltechnologie uit Nederland inzet zorgt dit voor een enorme impuls voor de Brazilaanse economie. Ook kan het land bij het verwerken van de afvalbergen flink wat CO2 uitstoot besparen. De mogelijkheden die recycling en het verwerken van afval tot bruikbare grondstoffen bieden bij het vergroenen van de economie zijn door staatssecretaris Atsma gepresenteerd tijdens de duurzaamheidstop RIO+20.
 
Atsma: ‘'Dat het verwerken en recyclen van afval uiteindelijk veel kan opleveren wordt ook voor Brazilië steeds duidelijker. Afval is goud waard. Met dit onderzoek tonen we dat aan. Er is vanuit Brazilië veel vraag naar de Nederlandse afvalkennis en technologie, omdat Nederland wereldwijd koploper is op het gebied van recycling en afvalbeheer." Brazilië had om de Nederlandse kennis gevraagd omdat het land na augustus 2014 al het waardevolle afval wil inzamelen en recyclen. Alleen restafval zal nog worden gestort. Momenteel wordt in Brazilië nog 90 procent van het afval gestort. Terwijl dit in Nederland nog maar 20 procent is.
 
Herwinnen
De staatssecretaris heeft een overeenkomst gesloten met het bedrijf MWH Global, met de Universiteit van Utrecht en de Nederlandse en Braziliaanse brancheorganisaties voor afvalbeheer (NVRD en ABRELPE). Zij hebben in zijn opdracht onderzocht wat er gebeurt als Nederlandse afvaltechnologie in Brazilië wordt toegepast. Hieruit blijkt dit veel economische kansen oplevert en in plaats van uitstoot van de huidige 16 miljoen ton CO2, die nog toeneemt door de Braziliaanse groei, juist 57 miljoen ton CO2-emissie in Brazilië kan worden voorkomen. Dit schept volgens Atsma grote mogelijkheden voor Brazilie om grondstoffen te herwinnen, duurzame werkgelegenheid te creeeren voor nu nog illegale afvalscheiders, import van materialen te reduceren en jaarlijks een hoeveelheid energie te besparen die gelijk is aan de totale maandelijkse olieproductie van Brazilie.

Organisch afval
De staatssecretaris sloot ook een overeenkomst met het Nederlandse bedrijf World Wide Recycling zodat zij in 2014 een grote verwerkingsinstallatie neer kan zetten in de Braziliaanse deelstaat Maranhao. In deze fabriek kan organisch afval verwerkt worden tot energie en grondstoffen. Daarnaast komt compost vrij die de vruchtbaarheid van de grond kan bevorderen.

Reageer op dit artikel