nieuws

NEN-norm geen algemeen verbindend voorschrift

Geen categorie

De Hoge Raad heeft onlangs NEN in het gelijk gesteld. De door NEN tot stand gebrachte NEN-normen zijn geen door de overheid uitgevaardigde algemeen verbindende voorschriften. NEN-normen zijn daarom om niet vrij van auteursrecht. Deze uitspraak van de Hoge Raad is niet te herroepen. In 2011 besliste de Raad van State al dat de NEN-normen […]

De Hoge Raad heeft onlangs NEN in het gelijk gesteld. De door NEN tot stand gebrachte NEN-normen zijn geen door de overheid uitgevaardigde algemeen verbindende voorschriften.
NEN-normen zijn daarom om niet vrij van auteursrecht.

Deze uitspraak van de Hoge Raad is niet te herroepen. In 2011 besliste de Raad van State al dat de NEN-normen geen algemeen verbindende voorschriften zijn die door het Rijk zijn vastgesteld. Zij hoeven niet op dezelfde wijze als regelgeving van overheidswege te worden bekendgemaakt. De bepaling in de Auteurswet dat wetgeving vrij van auteursrecht is, acht de Hoge Raad niet van toepassing op NEN-normen, ook niet als in wetgeving daarnaar is verwezen. Jan Wesseldijk, algemeen directeur van NEN, is blij met de uitspraak: "Een heldere, eenduidige beslissing. Normen zijn geen wetteksten en het auteursrecht is van NEN. Nu, maar ook in de toekomst. Normalisatie is een doeltreffende vorm van zelfregulering. In alle sectoren maken belanghebbende partijen vrijwillig afspraken om te komen tot efficiënte, veilige werkwijzen en producten."

Reageer op dit artikel