nieuws

Ombudsman vindt excuses Q-koortsaanpak gepast

Geen categorie

Om het geschonden vertrouwen van Q-koortspatiënten te herwinnen, zou de overheid excuses moeten maken voor trage aanpak van de uitbraak. Excuses en een tegemoetkoming voor 'schrijnende gevallen' zijn volgens de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer op zijn plaats. Zeker 25 mensen met Q-koorts overleden, tienduizenden raakten afgelopen jaren besmet en nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks […]

Om het geschonden vertrouwen van Q-koortspatiënten te herwinnen, zou de overheid excuses moeten maken voor trage aanpak van de uitbraak. Excuses en een tegemoetkoming voor 'schrijnende gevallen' zijn volgens de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer op zijn plaats.

Zeker 25 mensen met Q-koorts overleden, tienduizenden raakten afgelopen jaren besmet en nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen. Per geval zou kunnen worden bekeken wat nodig is, vindt Brenninkmeijer. Hij onderzocht een klacht van de belangenvereniging voor Q-koortspatiënten die zich in de steek voelen gelaten en presenteerde dinsdag de uitkomst van het rapport.

Volgens de Ombudsman is het vertrouwen van deze burgers ernstig geschonden door de manier waarop de overheid de Q-koortsuitbraak aanpakte. Van meet af aan was er te weinig oog voor de mensen die ziek werden en ook nu nog kijkt de overheid onvoldoende naar wat burgers nodig hebben om verder te kunnen. 'Dat is niet behoorlijk', aldus Brenninkmeijer.

Hij vindt dat de overheid haar burgers onvoldoende en niet tijdig heeft voorgelicht over de risico's en oorzaken van de Q-koorts. De belangen van omwonenden en passanten vooral in Noord-Brabant kregen te weinig aandacht en zijn onvoldoende betrokken bij de problematiek. Brenninkmeijer stelt dat de toenmalig minister Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) de uitbraak niet voortvarend bestreden. 'Ze bleven alsmaar wachten op onomstotelijk bewijs over de overdraagbaarheid van de bacterie en de besmettingshaarden.'

Ook de huidige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, schiet tekort. Zij blijft weigeren naar de soms ernstige gevolgen voor deze zieken te kijken. 'Volgens haar was er niets bijzonders aan de hand en volstonden de gewone standaardregelingen. Dit toont weinig oplossingsgerichtheid en betrokkenheid van de overheid.'

De weinig toegeeflijke houding van Verburg en Klink tijdens de verhoren, heeft het vertrouwen nog verder geschaad. Excuses van hun kant waren op zijn plaats geweest, aldus de Nationale Ombudsman.

Reageer op dit artikel