nieuws

Omzetdaling bij administratiekantoren en accountants

Geen categorie

De omzet van accountantskantoren is in 2011 gedaald met 0,9 procent. De daling van de vraag naar accountancydiensten is mede ingegeven door een toename van het aantal faillissementen en een afname van het aantal uren per opdracht. Dit meldt ABN Amro in het brancherapport over accountantskantoren dat op vorige week werd gepresenteerd. De bank verwacht dat de branche in 2012 te maken krijgt met een omzetdaling van 1,5 procent.

Na zes kwartalen van krimp sinds eind 2009, realiseerden accoun­tantskantoren halverwege 2011 weer een omzetgroei van 1,1 procent. Dat was echter van korte duur: in het laatste halfjaar daalde de omzet weer. Per saldo is de omzet voor accountantskantoren in 2011 gedaald met 0,9 procent.

Tarieven lijken hoog
‘De laatste jaren hebben klanten de indruk dat de tarieven van accountants hoog zijn. Dit heeft geleid tot een structurele daling van prijzen voor de standaard werkzaamheden, zoals accountants­controle. Voor maatwerkdiensten van accountants, zoals financiële administratie en (belasting)advies, is de prijsdruk minder van belang. Klanten eisen transparantie in de uurtarieven en de bestede tijd. Hiermee is de prijs-kwaliteitverhouding een belangrijk criterium geworden,' aldus ABN Amro.

Reageer op dit artikel