nieuws

Onderhandelaars kijken terug op grimmige CAO-strijd

Geen categorie

Tijdens een debat in Amsterdamse Singelkerk zaten de hoofdrolspelers van het recent gesloten CAO-akkoord in de schoonmaak opnieuw met elkaar om tafel. Samen keken vakbonden en werkgevers terug op een grimmige strijd waarin informeel overleg uiteindelijk een uitweg bood voor alle partijen. Namens de vakbonden waren Mari Martens (FNV Bondgenoten) en Jan Kampherbeek (CNV Vakmensen) […]

Tijdens een debat in Amsterdamse Singelkerk zaten de hoofdrolspelers van het recent gesloten CAO-akkoord in de schoonmaak opnieuw met elkaar om tafel. Samen keken vakbonden en werkgevers terug op een grimmige strijd waarin informeel overleg uiteindelijk een uitweg bood voor alle partijen.

Namens de vakbonden waren Mari Martens (FNV Bondgenoten) en Jan Kampherbeek (CNV Vakmensen) aanwezig, van de werkgeverszijde waren onderhandelaars Anton Witte (Asito) en Norma van den Berg (ISS) naar Amsterdam getogen. De arbeidsomstandigheden van schoonmakers zijn jarenlang verslechterd door economische omstandigheden, een rationalisatie bij inhuur van schoonmaak en de neiging van bedrijven om snel ‘ja' te zeggen tegen opdrachtgevers tegen voorwaarden die eigenlijk niet realistisch waren. De vakbeweging heeft het probleem lang links laten liggen, zo luidde de conclusie. Wat betreft de eigen tekortkomingen in het verleden toonden beide partijen zich in het debat realistisch.

Negatieve energie
Bij de vraag of een staking van 105 dagen nu eigenlijk wel nodig was, waren vakbonden en werkgevers het sterk met elkaar oneens. Gezien de brede steun die men in de samenleving ervoer, was de vakbeweging van mening dat een lange staking gerechtvaardigd was. Tot ontevredenheid aan de andere kant van de tafel, waar opgemerkt werd dat het allemaal toch wel heel veel negatieve energie heeft opgeleverd. Toch stond de animositeit een akkoord niet in de weg, want zoals een van de aanwezigen opmerkte: "Dit CAO is in het informele overleg gemaakt. We komen elkaar voortdurend tegen, hebben elkaars 06-nummers en zo kom je uit het spanningsveld."

Reageer op dit artikel