nieuws

Ophef over afkoopsom zorgdirecteur

Geen categorie

Meerdere gemeenteraadsfracties in Wormerland willen opheldering over een ontslagvergoeding voor directeur Hans Koster van zorgcentrum Torenerf in Wormer. Het Noord-Hollands Dagblad berichtte dat Koster 278.000 euro meekrijgt omdat zijn functie door een fusie met een ander zorgcentrum verloren gaat. ‘De haren rezen mij te berge toen ik het las', zegt fractievoorzitter Henk Mak van de […]

Meerdere gemeenteraadsfracties in Wormerland willen opheldering over een ontslagvergoeding voor directeur Hans Koster van zorgcentrum Torenerf in Wormer. Het Noord-Hollands Dagblad berichtte dat Koster 278.000 euro meekrijgt omdat zijn functie door een fusie met een ander zorgcentrum verloren gaat.

‘De haren rezen mij te berge toen ik het las', zegt fractievoorzitter Henk Mak van de SP. ‘Deze ontslagvergoeding was bij de lokale politiek totaal onbekend. Het bedrag gaat alle perken te buiten en wij gaan uitzoeken of we er iets aan kunnen doen.'

Voor fractieleider Coen Ricken van de PvdA kwam het nieuws ook als donderslag bij heldere hemel. ‘Met dat bedrag zou het zorgcentrum hele leuke dingen kunnen doen. Hoewel het een interne kwestie is van Torenerf, gaan we er absoluut vragen over stellen aan het college.'

Ook andere partijen lieten weten opheldering te vragen.

CDA-fractieleider Jeroen Schalkwijk zei echter wel te vrezen dat de Wormerlandse politiek de hoogte van de ontslagvergoeding niet kan beïnvloeden. ‘Torenerf is een volledig zelfstandige onderneming. Het aanpakken van hoge ontslagpremies is een taak van de landelijke politiek. Ik kan me er vooral over verbazen.'

Abvakabo FNV publiceerde een ranglijst van de 50 grootverdieners in de ouderenzorg over 2011. Met de ontslagvergoeding van 278.000 euro zou Torenerf-directeur Koster vorig jaar in de top 3 zijn geëindigd. Zijn salaris is daarin nog niet meegenomen.

Directeur Koster wil zelf geen enkele mededeling doen over de ontslagvergoeding en verwijst door naar voorzitter Jan Meijer van de raad van toezicht van het zorgcentrum. Ook Meijer geeft echter geen commentaar. ‘Dat komt wel in het jaardocument', aldus de toezichthouder.

Reageer op dit artikel