nieuws

Oudermishandeling vaker gemeld

Geen categorie

In 2011 is vaker melding gemaakt van ouderenmishandeling dan in het jaar ervoor. Er kwamen bijna duizend meldingen binnen, meldt het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling. Dat is 16 procent meer dan in 2010. Het platform schat dat jaarlijks ongeveer 160.000 ouderen te maken krijgen met mishandeling. Bij vrouwen komt mishandeling meer dan twee keer zo […]

In 2011 is vaker melding gemaakt van ouderenmishandeling dan in het jaar ervoor. Er kwamen bijna duizend meldingen binnen, meldt het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling. Dat is 16 procent meer dan in 2010.

Het platform schat dat jaarlijks ongeveer 160.000 ouderen te maken krijgen met mishandeling. Bij vrouwen komt mishandeling meer dan twee keer zo vaak voor als bij mannen.

In 40 procent van de gevallen is de mishandeling psychisch. Ongeveer een kwart van de ouderen wordt lichamelijk mishandeld en nog een kwart wordt financieel uitgebuit. Verwaarlozing is in 7 procent de oorzaak van de melding. Seksueel misbruik wordt bijna niet gemeld.

Vastgebonden
Daders zijn meestal kinderen of kleinkinderen. Ook (ex-)partners zijn regelmatig verantwoordelijk.

Niet elke mishandeling is opzettelijk. Ongeveer een derde van de meldingen betreft ontspoorde zorg. Dat betekent bijvoorbeeld dat mantelzorgers naar noodmaatregelen grijpen als zij het niet meer aankunnen. Ouderen worden dan bijvoorbeeld vastgebonden aan hun bed.

Donderdag was de jaarlijkse Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling.

Reageer op dit artikel