nieuws

Politiek heeft kritiek op plan ‘zorgsparen’ voor oude dag

Geen categorie

Mensen moeten meer zelf investeren in zorg om de zorg voor 'niet-redzame ouderen' betaalbaar te houden. Dat advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) kon vrijdag rekenen op negatieve reacties uit de politiek. ‘Waanzinnig', reageerde SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten. ‘Ouderenzorg is een kwestie van beschaving.' Ze vindt de suggestie dat de familie […]

Mensen moeten meer zelf investeren in zorg om de zorg voor 'niet-redzame ouderen' betaalbaar te houden. Dat advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) kon vrijdag rekenen op negatieve reacties uit de politiek. ‘Waanzinnig', reageerde SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten. ‘Ouderenzorg is een kwestie van beschaving.' Ze vindt de suggestie dat de familie rondom ouderen nu te weinig zou doen onzin. En PVV-leider Geert Wilders vindt het RVZ-pleidooi ‘walgelijk'. Hij vindt dat de ouderenzorg daarmee wordt afgebroken.

In het advies aan het ministerie van Volksgezondheid staat dat de zorg voor niet-redzame ouderen – ouderen die zorg, wonen en welzijn niet zelf kunnen regelen – steeds meer onder druk komt te staan. Dat komt doordat er steeds meer ouderen komen, mensen steeds langer leven en het aantal ouderen met chronische aandoeningen en beperkingen groeit. Ook nemen de kosten van de zorg toe en dreigt er een tekort aan personeel.

Reageer op dit artikel