nieuws

‘Premiedifferentiatie maakt tijdelijke arbeid onaantrekkelijker’

Geen categorie

Het vergroten van de werkgeversrisico's bij ziekte van tijdelijke arbeidskrachten zal ertoe leiden dat tijdelijke arbeid onaantrekkelijk en duurder wordt voor werkgevers. Zij hebben niet de instrumenten om deze groep naar ander werk te leiden. Dat schrijven VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die zich deze week buigt over een wetsvoorstel van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het kabinet wil via premiedifferentiatie werkgevers individueel belasten voor de uitkering van zieke tijdelijke arbeidskrachten. De gedachte is dat werkgevers dan een prikkel hebben om ziekte en arbeidsongeschiktheid te voorkomen. De werkgeversorganisaties wijzen erop dat deze arbeidskrachten niet meer in dienst zijn van de betrokken werkgever. Die heeft dan ook niet meer het ‘gezag' om hen weer aan het werk te krijgen. Prikkels zouden daarom meer op de arbeidskrachten zelf moeten worden gericht.

Voor kleine bedrijven blijft de sectorpremie gehandhaafd. De werkgeversorganisaties vinden dat voor de definitie van kleine bedrijven de bestaande norm van een loonsom tot 750.000 euro moet worden toegepast, en niet een lager bedrag.

Reageer op dit artikel