nieuws

Schadevergoeding van 3.7 ton voor burnout

Geen categorie

Een accountant heeft na 11 jaar procederen een schadevergoeding van 370.000 euro bedongen voor zijn burnout-klachten. Bureau Beroepsziekten van FNV heeft hiervoor gestreden.

In 2009 werd de werkgever van de accountant in hoger beroep door de rechter aansprakelijk gesteld voor de klachten en na tweeëneenhalf jaar onderhandelen is er een schikking getroffen. In totaal heeft de zaak 11 jaar geduurd.

De uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch in 2009 was een belangrijke uitspraak op arbeidsrechtelijk gebied. Govert Jan Knotter, de advocaat die de zaak namens Bureau Beroepsziekten FNV voerde: ‘Het Hof benadrukte destijds dat een  werkgever de risico's van een min of meer permanente werkdruk niet zo maar kan afwentelen op een werknemer. Dat was een belangrijke uitspraak.'

Na de uitspraak in 2009 waren beide partijen het nog oneens over de standpunten waarop de schadevergoeding gebaseerd zou moeten zijn. Daarom volgde nogmaals de gang naar de rechter die in mei 2010 de standpunten vaststelde. In februari 2012 kwamen de partijen tot een schikking en de verzekeraar van de werkgever heeft onlangs het laatste stukje van de 370.000 euro uitbetaald.

Marian Schaapman, directeur van Bureau Beroepsziekten FNV, is blij dat er een einde is gekomen aan een lange lijdensweg. ‘Dit geval toont aan dat werkgevers zaken niet zomaar op hun beloop kunnen laten. Deze cliënt raakte al in 1997 arbeidsongeschikt en het is een hele strijd geweest om zijn gelijk te halen, maar nu is er eindelijk gerechtigheid. Dit is de hoogste uitkering in een burnout-zaak ooit, een mooi resultaat.'

De cliënt van Bureau Beroepsziekten FNV maakte bijna 25 jaar lang grote delen van het jaar werkwerken van 60 uur, met uitschieters naar 80 uur. In 1997 was de rek eruit en belandde hij op 52-jarige leeftijd in de WAO. Inmiddels is hij met pensioen.

Bron: FNV.nl

Reageer op dit artikel