nieuws

Sloop lege kantoren, goed plan of niet?

Geen categorie

Leegstaande kantoren moeten collectief gesloopt worden. Dat leidt tot afname van het aantal leegstaande vierkante meters vloeroppervlak waardoor op termijn het leegstandprobleem wordt opgelost. Dit zijn naar verluidt de plannen van een aantal marktpartijen in de vastgoed. Het geld voor de sloop (bijvoorbeeld 1 miljoen vierkante meter per jaar, en dat vijf jaar lang) moet […]

Leegstaande kantoren moeten collectief gesloopt worden. Dat leidt tot afname van het aantal leegstaande vierkante meters vloeroppervlak waardoor op termijn het leegstandprobleem wordt opgelost. Dit zijn naar verluidt de plannen van een aantal marktpartijen in de vastgoed.

Het geld voor de sloop (bijvoorbeeld 1 miljoen vierkante meter per jaar, en dat vijf jaar lang) moet komen uit een nieuw fonds, waar per jaar 150 tot 300 miljoen euro in gestort moet worden.

De NMa heeft inmiddels kritiek geuit op deze plannen.
Als afgesproken sloop tot krapte leidt, en daarmee tot hogere prijzen voor kantoren en bedrijfsruimtes, dan profiteren alleen de vastgoedeigenaren daarvan.
Zij kunnen immers de huren verhogen, aldus de NMa.
Er zullen meer partijen baat bij sloop moeten hebben, anders zal de NMa de plannen nooit goedkeuren.

De marktpartijen vinden de reactie van de NMa niet terecht.
Het overschot aan leegstaande kantoren is simpelweg te groot, zeggen zij, waardoor sloop geen schaarste zal veroorzaken en dus niet tot prijsverhogingen zal leiden.

(Bron: Financieele Dagblad 6 en 7 juni)  

Reageer op dit artikel