nieuws

Stilzitten is de minst leerzame houding

Geen categorie

Niets is zo schadelijk als stilzitten, of het nu gaat om voldoende lichaamsbeweging of het op peil houden van je eigen kennis en vaardigheden. Dat kwam naar voren tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 12 juni in Nieuwegein.

De drukbezochte bijeenkomst stond in het teken van langer, gezonder en anders werken. Na de opening door dagvoorzitter Aukje Nauta leidden toonaangevende sprekers uit de wereld van politiek, bedrijfsleven en wetenschap de dag in.

Commissie-Bakker
Keynote Anton Westerlaken ging in op de analyses over de Nederlandse arbeidsmarkt van de Commissie-Bakker. Die zette in 2008 als eerste de noodzaak van langer werken op de kaart. Volgens Westerlaken, die zelf lid was van deze commissie, zijn de toenmalige bevindingen actueler dan ooit.

Een van de kernpunten van de commissie was dat ieder talent nodig is in Nederland. Ter illustratie liet Westerlaken weten dat er in Nederland 500.000 mensen zijn die wel kunnen en willen werken, maar onvoldoende aan het werk worden geholpen.

Kwakkelende polder
Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar Employability in werkrelaties, constateerde dat het gebouw van arbeidsverhoudingen aan het afbladderen is. Dat blijkt onder meer uit een kwakkelende polder en dikke cao's. Vooral het laatste zit de inzetbaarheid in de weg.

Nauta vroeg zich af waarom werknemers het parttime ondernemerschap niet wordt gegund. In een hybride arbeidsrelatie worden werknemer- en ondernemerschap gecombineerd, waardoor werknemers beter inzetbaar blijven.

Schokkende cijfers
Willem van Mechelen liet schokkende cijfers zien over een exponentiële toename van overgewicht. Daarvan is niet alleen sprake in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland. De zorgkosten zullen hierdoor de pan uitrijzen.

Volgens de hoogleraar Sociale Geneeskunde aan het VUmc moeten werkgevers ook in actie komen. Van Mechelen rekende daarbij voor dat het een werkgever 125 euro kost om een werknemer af te laten vallen, een investering die zeker het overwegen waard is.

Presentaties
In de middag werden diverse praktische workshops gehouden. Bekijk de presentaties van de keynotes en workshops.

Bron: Overduurzameinzetbaarheid.nl

Reageer op dit artikel