nieuws

Therapie-ontrouwheid kost Nederland miljarden

Geen categorie

Keuzevrijheid in medicatiemiddelen speelt een belangrijke rol in het bevorderen van therapietrouw. Patiënten die inspraak hadden in de keuze voor hun medicatie zijn tweemaal therapietrouwer dan patiënten die dit niet hadden. Dit stelt Nadine van Dongen, managing director van Patient Intelligence Panel (PIP Health). Met name bij behandelingen voor kinderen is het belangrijk dat ouders, […]

Keuzevrijheid in medicatiemiddelen speelt een belangrijke rol in het bevorderen van therapietrouw. Patiënten die inspraak hadden in de keuze voor hun medicatie zijn tweemaal therapietrouwer dan patiënten die dit niet hadden. Dit stelt Nadine van Dongen, managing director van Patient Intelligence Panel (PIP Health).

Met name bij behandelingen voor kinderen is het belangrijk dat ouders, samen met de kinderen, inspraak hebben in de keuze voor de medicatie.  Kinderen die lijden aan ziektes waarbij langdurige medicatie is vereist, zijn therapietrouwer wanneer zij en hun ouders zelf mogen kiezen welk middel zij gebruiken. Therapie-ontrouw is een groot maatschappelijk probleem dat jaarlijks miljarden kost. Slechts 40 tot 70 procent van de patiënten is volledig therapietrouw. Therapie-ontrouw kost de samenleving jaarlijks 2,4 miljard euro, blijkt uit onderzoek van Booz & Company.

Volgens Van Dongen is het noodzakelijk dat keuzevrijheid gemeengoed wordt bij het verstrekken van medicatie vanwege de omvang van het probleem. 37% van de kinderen die medicatie gebruikt, heeft naaldangst en is dus bang voor de dagelijkse prik die hiermee gepaard gaat. ‘Onder puberkinderen stijgt onverschilligheid omtrent therapietrouw percentage zelfs naar 40%,' aldus Van Dongen. Zij stelt daarnaast dat veel therapie-ontrouw wordt veroorzaakt door irrationele denkbeelden over de bijwerkingen. ‘Vaak is men bang voor de gevolgen van de medicatie op lange termijn. Soms kloppen de veronderstellingen over bijwerkingen, maar vaak ook niet. Goede voorlichting over en onderzoek naar de achterliggende redenen is daarom noodzakelijk om therapie-ontrouw te vermijden.'

Volgens oud-minister Klink leidt gebrekkige therapietrouw in Nederland zelfs tot een productiviteitsverlies van negen tot dertien miljard euro. Funest in deze tijden waarin de politiek naarstig zoekt naar bezuinigingsmogelijkheden. Ouders moeten daarom vanaf het begin van de behandeling, samen met hun kinderen, begeleid worden in het omgaan met de aandoening en het juist toepassen van de medicatie. Gebleken is dat het delen van de verantwoordelijkheid voor de behandeling leidt tot betere therapietrouw en daardoor betere groei en gezondheidswinst. De inzet van dure medicijnen wordt daardoor veel doelmatiger.

Reageer op dit artikel