nieuws

Tweede Kamer buigt zich pas na verkiezingen over reiskostenvergoeding

Geen categorie

De Tweede Kamer gaat zich pas na de verkiezingen buigen over het plan om de reiskostenvergoeding te gaan belasten. Dat blijkt uit de uitwerking van de fiscale maatregelen van het Begrotingsakkoord 2013, die eerder deze week door staatssecretaris Weekers (Financiën) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Volgens Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) kunnen leaserijders (even) opgelucht adem halen. ‘De bezuinigingsmaatregelen betekenen het einde van de ‘500 km verklaring'. Dit is een strop van gemiddeld € 4.000 netto salaris per jaar voor 237.000 berijders die geen privé kilometers rijden met de auto van de zaak. Een onevenredige zware maatregel waarvan het wetsvoorstel nu gelukkig uitgesteld is tot de derde dinsdag van september', aldus VAVDZ.

‘Onevenredig zware belasting'
De wetswijziging die nodig is voor het afschaffen van de onbelaste kilometervergoeding zorgt ervoor dat het woon-werkverkeer voortaan als privé aangemerkt wordt. ‘Daardoor is de 500 km verklaring voor berijders direct onbruikbaar, immers, als het woon-werkverkeer meegerekend wordt, rijdt iedereen meer dan 500 km privé', aldus de vereniging. ‘Een onevenredig zware belasting voor de leaserijder die ervoor gekozen heeft zijn zakelijke auto niet privé te gebruiken. VAVDZ vindt dat er altijd een mogelijkheid moet zijn om hiervoor te kiezen. Het heffen van bijtelling is dan niet relevant, omdat de bijtelling een belasting is die juist bedoeld is voor het privé gebruik van de zakelijke auto.'

Andere maatregelen
VAVDZ vindt wel dat de auto dan ook absoluut niet privé gebruikt mag worden. ‘Er zijn echter diverse middelen en systemen om dit goed te borgen, zoals de rittenregistratie ondersteund door diverse systemen die op de markt verkrijgbaar zijn. In het Kunduz akkoord stond weliswaar een overgangsregeling opgenomen; deze riep echter meer vragen op dan antwoorden.'

Reageer op dit artikel