nieuws

Uitzenders opvallend optimistisch over vooruitzichten

Geen categorie

De omzet in de uitzendbranche is in het eerste kwartaal van 2012 gedaald met gemiddeld 1,9 procent jaar op jaar. Volgens de sectoreconomen van ABN AMRO had de daling van de omzet echter nog veel erger gekund, als er geen prijsstijgingen hadden plaatsgevonden. Sinds de tweede helft van 2011 zijn maandelijks prijsstijgingen doorgevoerd tussen de […]

De omzet in de uitzendbranche is in het eerste kwartaal van 2012 gedaald met gemiddeld 1,9 procent jaar op jaar. Volgens de sectoreconomen van ABN AMRO had de daling van de omzet echter nog veel erger gekund, als er geen prijsstijgingen hadden plaatsgevonden.

Sinds de tweede helft van 2011 zijn maandelijks prijsstijgingen doorgevoerd tussen de 0,8 en 2,0 procent. Wel zijn er verschillen aanwezig tussen de belangrijkste sectoren waarin de uitzendbranche actief is. Voor alle sectoren geldt dat sinds de laatste vierwekelijkse periode van 2011, continu prijsstijgingen hebben plaatsgevonden. Voor de komende 3 maanden zijn ondernemers qua prijsontwikkeling eensgezind: ruim 93 procent van de uitzendondernemers denkt dat de prijzen minimaal gelijk blijven. Dit alles valt te lezen in de ABN AMRO Uitzendmonitor die onlangs is verschenen. Economische indicatoren uit diverse landen duiden erop dat de mondiale economie aan het afkoelen is. En daarmee is de onzekerheid in het Nederlandse bedrijfsleven ook nog steeds groot.

Optimistisch gestemd
Wat opvalt, is dat het sentiment onder uitzend-ondernemers wat betreft omzetontwikkeling de laatste 3 maanden overwegend optimistisch is. Ook voor de komende 3 maanden zijn uitzendondernemers optimistisch gestemd over de omzetontwikkeling. "Echter in onze optiek is het nog te vroeg om op basis hiervan over beginnend economisch herstel te praten", aldus Casper Burgering, senior sector econoom. "Daarvoor zijn de fundamenten en economische indicatoren nu nog relatief zwak, vooral door ontwikkelingen in Europa en is de onzekerheid erg groot." ABN AMRO gaat voor geheel 2012 uit van een daling van de omzet voor uitzendbureaus met 3 procent. Burgering: "Gedurende de tweede helft van 2012 verwachten wij enige verbetering wat zich in 2013 doorzet." Voor 2013 gaat ABN AMRO uit van een omzetgroei van 3,5 procent.

Arbeidsmarkt blijft ongunstig
De werkloosheid is toegenomen en bevindt zich weer op het hoge niveau van januari 2005. En het slechte nieuws is dat de misère op de arbeidsmarkt voorlopig nog wel aan zal houden. Dit blijkt ook uit de vacature indicator. Ondernemers zijn overwegend pessimistisch gestemd over de vacature ontwikkeling in bedrijven voor de komende 3 maanden. De arbeidsmarkt is langzaam aan het transformeren, zegt Burgering. "Langdurige contracten raken langzaam maar zeker uit de gratie en dat duidt erop dat bedrijven op continue basis werken aan flexibiliteit van het personeelsbestand. Het aantal zelfstandigen zal ook de komende jaren verder groeien en zal daarmee een bedreiging voor de branche vormen."

Reageer op dit artikel