nieuws

Vakbekwaamheid vaker op agenda brancheorganisaties zoals OSB

Geen categorie

Steeds meer brancheorganisaties, waaronder OSB, komen in beweging om vakbekwaamheid in de branche te behouden en te verbeteren. De inzet is om op korte en langere termijn te beschikken over voldoende, kwalitatief goed en duurzaam inzetbare medewerkers. Welke stappen kan een brancheorganisatie zetten? Wat leert de praktijk? De consultants Barbara Marcelis en Margriet Snellen van […]

Steeds meer brancheorganisaties, waaronder OSB, komen in beweging om vakbekwaamheid in de branche te behouden en te verbeteren.

De inzet is om op korte en langere termijn te beschikken over voldoende, kwalitatief goed en duurzaam inzetbare medewerkers. Welke stappen kan een brancheorganisatie zetten? Wat leert de praktijk? De consultants Barbara Marcelis en Margriet Snellen van CINOP, een onafhankelijk adviesbureau, interviewden negen brancheorganisaties waaronder OSB en vonden een palet aan mogelijkheden. "Vakbekwaamheid kan alleen worden bereikt als mensen hun vak actief bijhouden door het oefenen van vaardigheden, het opdoen en toepassen van nieuwe kennis en het leren over nieuwe productieprocessen en dienstverlening", aldus de consultants. "Het appel vanuit beleidsmakers is groot, maar uiteindelijk moet het op de werkvloer gebeuren in de arbeidsrelatie van werkgever en werknemer."

Vakbekwaamheid
Opvallend was volgens de consultants dat de geïnterviewde brancheorganisaties tegen dezelfde dilemma's en knelpunten aanliepen. "Zij hebben dezelfde vragen over hoe en welke acties het beste te ondernemen: Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe zorg je dat blijvende vakbekwaamheid voor de branche en haar leden behapbaar en betaalbaar blijft? Wat hoort bij de werkgevers en werknemers zelf en wat kan je beter collectief regelen? Hoe zorg je voor kwaliteit van bijvoorbeeld een interne opleiding?" Marcelis en Snellen laten in hun zoektocht zien dat bij het organiseren van vakbekwaamheid vijf elementen naar voren komen die in samenhang tot elkaar staan. "Een systeem van een kwaliteitsregister is bijvoorbeeld vaak verbonden met onderwijs en geeft daarnaast informatie die kan worden gebruikt voor strategische personeelsplanning. En wanneer een branche kiest voor eigen opleidingen, zal er worden nagedacht over stimuleren, beheer en erkenning van leren." De kennisuitgave Vakbekwaamheid in de branche is te vinden op http://cinop.brengtlerentotleven.nl/smartsite.dws?id=4026

 

Reageer op dit artikel