nieuws

Vanderlande Industries op weg met Cradle-to-Cradle

Geen categorie

Interne logistieke systemen, zoals bagagevervoer op luchthavens, zorgen voor veel CO2-uitstoot. Vanderlande Industries uit Veghel doet er wat aan.

Vanderlande Industries is een internationaal opererend bedrijf gespecialiseerd in geautomatiseerde material-handling systemen voor luchthavens, distributiecentra en sorteercentra. Het vergroeningstraject dat het bedrijf enkele jaren geleden inzette, werd versneld na een verzoek van British Airways om transportsystemen PVC-vrij te maken. Vanderlande ging aan de slag en kwam tot de ontdekking dat er nog veel andere verbeteringen mogelijk waren. "We keken naar het grotere geheel en we werden ons bewust van meerdere milieuproblemen", zegt directeur Bossink. Dat was het moment dat contact werd gezocht met het Amerikaanse EPEA, Environmental Protection Encouragement Agency.

Deze samenwerking was het begin van een geheel nieuwe visie op het ontwerpen van producten: het Cradle to Cradle (C2C) ontwerpproces. C2C heeft als basisidee dat materialen van het ene product aan het eind van de levenscyclus kunnen worden gebruikt voor andere producten. Een doorbraak kwam met de Greenveyor, een transportsysteem dat ook energiezuinig is, opgevolgd door de Blueveyor, die 75 procent minder energie verbruikt. Beide systemen worden waarschijnlijk door Schiphol aangekocht en zijn al operationeel op de luchthavens van Dubrovnik en Edmonton, Canada. Een volgende stap is om de toeleveringsketen te verduurzamen en toeleveranciers ertoe te bewegen met groene oplossingen te komen.

(bron: Greenbiz.com).
Kijk ook op Vanderlande Industries en youtube.com/watch?v=5IAkZD1X0iA (Cradle to Cradle) en ondernemendgroen.nl.

Reageer op dit artikel