nieuws

VSR: gebrek aan luchtverversing in kantoorruimtes

Geen categorie

Een kwart van de werkplekken is ongezond. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) naar het binnenklimaat van kantoorwerkplekken. Het onderzoek werd uitgevoerd in veertig panden. Het CO2-gehalte op de werkplekken springt het meest in het oog. In slechts 50 procent van de gevallen is de concentratie CO2 op de werkplek onder het […]

Een kwart van de werkplekken is ongezond. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) naar het binnenklimaat van kantoorwerkplekken. Het onderzoek werd uitgevoerd in veertig panden.
 
Het CO2-gehalte op de werkplekken springt het meest in het oog. In slechts 50 procent van de gevallen is de concentratie CO2 op de werkplek onder het ambitieniveau van maximaal 800 parts per million. Bij één op de vijf werkplekken is de situatie zelfs als slecht te beoordelen (meer dan 1.200 ppm. CO2  is in deze concentraties weliswaar geen directe bedreiging van de gezondheid, maar is wel een indicator van de luchtverversing in een ruimte. Het gebrek aan verversing is terug te zien in de microbiologische waarden, de aanwezige hoeveelheid schadelijke schimmels en bacteriën. In bijna 40 procent van de gevallen werden ongewenste aantallen gemeten. Ook de fijnstofconcentratie is in meer dan 40 procent van de gevallen matig tot slecht.
 
Clean desk
Opvallend was dat in ruim 72 procent van de onderzochte panden, de clean desk matig tot slecht scoort. Op de bureaus liggen dus redelijk veel tot veel losse spullen. Dat kan een bron zijn van verontreiniging met micro-organismen. Bovendien bemoeilijken de vele spullen de schoonmaak. Van de overige onderzochte onderdelen, valt de gemeten temperatuur in het merendeel van de werkplekken in de norm van 20 tot 24 graden celsius. Zorgelijker is dat op 73 procent van de onderzochte werkplekken, de luchtvochtigheid beduidend onder de norm van 40 á 50 procent ligt. Gebrek aan frisse lucht, te hoge concentratie fijnstof en microbiologische waarden, te lage of te hoge temperaturen en een te lage luchtvochtigheid, kunnen leiden tot gebrek aan concentratie, vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs tot onnodig ziekteverzuim.

Discipline  
Er valt volgens VSR dan ook nog veel aan de discipline van de kantoorgebruiker (clean desk) te verbeteren, maar belangrijker is, zo zegt de vereniging, dat het binnenklimaat van de werkplekken nog aanzienlijke verbetering behoeft. VSR liet het onderzoek uitvoeren door Search Ingenieursbureau. Search onderzocht van veertig bedrijven een kantoorruimte, representatief voor het pand. Het ging om kantoren in kantooromgevingen, van scholen of industriële bedrijven, van zowel kleine als grote bedrijven.

Reageer op dit artikel