nieuws

Waarschijnlijk meer VRE-infecties dan bekend

Geen categorie

Ten minste zes ziekenhuizen kampen momenteel met de VRE-bacterie. Maar het zijn er waarschijnlijk meer, denkt Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. ‘De komende weken willen we een beter beeld krijgen van het aantal ziekenhuizen waar VRE voorkomt. Waarschijnlijk zal blijken dat de VRE-bacterie aanwezig is in heel wat meer ziekenhuizen.' […]

Ten minste zes ziekenhuizen kampen momenteel met de VRE-bacterie. Maar het zijn er waarschijnlijk meer, denkt Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. ‘De komende weken willen we een beter beeld krijgen van het aantal ziekenhuizen waar VRE voorkomt. Waarschijnlijk zal blijken dat de VRE-bacterie aanwezig is in heel wat meer ziekenhuizen.'

Volgens het onlineforum flutrackers zijn in Nederland minimaal 190 patiënten besmet met de VRE-bacterie. ‘Maar het aantal mensen dat hierdoor ernstige infecties krijgt, is klein. Het is een weinig agressieve bacterie. Het gaat meestal om patiënten die de bacterie bij zich dragen zonder daarvan klachten te hebben', aldus Coutinho. Bij patiënten met een ernstig verstoorde afweer veroorzaakt de bacterie infecties.

De VRE-bacterie is een darmbacterie. Die kan niet behandeld worden met de gangbare antibiotica maar alleen met medicijnen die meer bijwerkingen hebben of waar minder ervaring mee is en waar dus minder over bekend is.

Verschillende deskundigen op het gebied van ziekenhuisinfecties hebben deze week overlegd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgende week bieden ze een advies aan aan de minister van Volksgezondheid.

In Nederland geldt geen meldplicht voor uitbraken met resistente ziekenhuisbacteriën.

Reageer op dit artikel