nieuws

Wanbetalers krijgen telefoontje fiscus

Geen categorie

Mensen die ook na een aanmaning en een dwangbevel hun openstaande belastingschulden niet hebben overgemaakt, kunnen een telefoontje verwachten van de fiscus. De belastingdienst start een proef met het nabellen van wanbetalers, maakte het ministerie van Financiën maandag bekend.

Het doel van de proef is om deze groep alsnog de gelegenheid te geven om hun schuld in te lossen. Uit eerdere steekproeven blijkt dat in zestig tot zeventig procent van de gevallen de openstaande schuld op deze manier snel kan worden geïnd. Gebeurt dat niet, dan zet de belastingdienst zwaarder geschut in, zoals de beslaglegging op bankrekeningen of de auto.

Kaf van koren scheiden
‘Deze aanpak zorgt ervoor dat mensen die het echt zijn vergeten alsnog snel betalen', zegt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Door de nieuwe aanpak wordt het kaf van het koren gescheiden, wat de invordering effectiever maakt. Bij structurele wanbetalers kunnen deurwaarders effectiever worden ingezet.

Automatische incasso
Mensen met relatief kleinere openstaande bedragen tot enkele duizenden euro's kunnen een telefoontje verwachten. De Belastingdienst vraagt nu nog om het openstaande bedrag snel digitaal over te maken, maar als het aan de fiscus ligt wordt in de toekomst telefonisch toestemming gegeven voor een automatische incasso.

Belastingaangifte vergeten
Niet alleen wanbetalers, maar ook mensen die regelmatig vergeten hun belastingaangifte in te sturen worden nagebeld door de Belastingdienst. Het afgelopen jaar betrof het ongeveer honderdduizend mensen. Wie na meerdere herinneringen geen aangifte doet, kan een boete krijgen.

Reageer op dit artikel