nieuws

Wat je niet wilt weten over je werkplek

Geen categorie

In Nederlandse kantoren wemelt het van de schadelijke schimmels en bacteriën. In 40 procent van de gevallen gaat het zelfs om ongewenste aantallen. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research.

De vereniging onderzocht van veertig bedrijven een kantoorruimte die representatief is voor het pand, waarbij werd gekeken naar het binnenklimaat. Een kwart van de werkplekken bleek vervolgens onder de maat te scoren.

CO2-gehalte
Wat betreft de directe gezondheidsrisico's, springt het CO2-gehalte op de gemeten werkplekken het meest in het oog. In slechts 50 procent van de gevallen is de concentratie CO2 op de werkplek onder het ambitieniveau van maximaal 800 ppm (parts per million).

Bij een op de vijf werkplekken is de situatie zelfs als slecht te beoordelen (>1200 ppm). CO2  is in deze concentraties weliswaar geen directe bedreiging van de gezondheid, maar wel een indicator van de luchtverversing in een ruimte.

Clean desk
Opvallend was dat in ruim 72 procent van de onderzochte panden de clean desk matig tot slecht scoort. Op de bureaus liggen dus redelijk veel tot veel losse spullen, wat een bron kan zijn van verontreiniging met micro-organismen en bovendien de schoonmaak bemoeilijkt.

Van de overige onderzochte onderdelen valt de gemeten temperatuur in het merendeel van de werkplekken binnen de norm van 20 tot 24 graden Celsius. Zorgelijker is echter dat op 73 procent van de onderzochte werkplekken de luchtvochtigheid beduidend onder de norm van 40 à 50 procent ligt.

Onnodig ziekteverzuim
Gebrek aan frisse lucht, een te hoge concentratie fijnstof en microbiologische waarden, te lage of te hoge temperaturen en een te lage luchtvochtigheid, kunnen leiden tot gebrek aan concentratie, vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs tot onnodig ziekteverzuim.

Bron: Vereniging Schoonmaak Research

Reageer op dit artikel