nieuws

Weinig enthousiasme voor urenlang zorgdebat

Geen categorie

De SP en PVV willen samen zeker 14 uur spreektijd aanvragen in het Kamerdebat van volgende week over de verhoging van het eigen risico in de zorg. Andere partijen in de Tweede Kamer worden niet enthousiast van het plan. De vijf partijen van de Kunduzcoalitie (CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie) kwamen de verhoging van […]

De SP en PVV willen samen zeker 14 uur spreektijd aanvragen in het Kamerdebat van volgende week over de verhoging van het eigen risico in de zorg. Andere partijen in de Tweede Kamer worden niet enthousiast van het plan.

De vijf partijen van de Kunduzcoalitie (CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie) kwamen de verhoging van 220 naar 350 euro van het eigen risico in april overeen. Zij sloten na de val van het kabinet-Rutte een akkoord over de begroting voor 2013. Daarin wordt ruim 12 miljard euro bezuinigd.

Volgens Renske Leijten van de SP is het helemaal niet nodig om de wet nog voor de verkiezingen van 12 september goed te keuren. Ze wil dat de nieuwe Kamer erover beslist. De PVV vindt het ‘belachelijk' om de maatregel nog snel voor de verkiezingen door de Kamer te jassen.

De PvdA'er Eeke van der Veen die in het debat over de verhoging van de eigen risico namens de grootste oppositiepartij het woord gaat voeren, laat weten de tactiek van de SP en PVV ‘zeker niet over te nemen'. ‘Ik vind dat je reële tijd voor reële problemen moet nemen.'

Regeringspartij VVD zegt bij monde van Anne Mulder ‘vooral benieuwd te zijn naar hoe ze (SP en PVV) zeven uur ‘nee, nee, nee' gaan zeggen'. Het wordt een lange zit, verzucht hij. Hij spreekt van ‘Castro-achtige trekjes'. De Cubaanse oud-leider stond bekend om zijn urenlange speeches.

Margreeth Smilde van coalitiepartner CDA verklaart ‘hier niet echt gelukkig van te worden'. Ze voegt eraan toe het erg jammer te vinden dat door deze manier van doen ‘het parlement een clowneske uitstraling krijgt'.

‘Dit is uiteraard het goed recht van Kamerleden', reageert Linda Voortman van GroenLinks. ‘Wel vind ik het verwonderlijk dat ze zo lang nodig hebben om hun standpunten naar voren te brengen.'

De ChristenUnie wil geen oordeel vellen. Elke fractie is vrij om gebruik te maken van de middelen die haar ter beschikking staan, zei een woordvoerder.

Reageer op dit artikel