nieuws

Werkgevers verwachten geen ‘hire and fire’ in Nederland

Geen categorie

Tijdens de hoorzitting over het wijzigingen van het ontslagrecht uit het voorjaarsakkoord sprak vakbond FNV zijn zorgen uit over ontslagplannen van bedrijven.

Volgens FNV-bestuurder Catelene Passchier stellen grote bedrijven nu al ontslagplannen uit tot 2014. Ze kunnen dan goedkoper van hun personeel af komen.

Passchier gaf aan nu al signalen te krijgen over gesjoemel met vreemde ontslagconstructies. Vooral uit de bouw.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes weersprak dit tijdens de hoorzitting van de Tweede Kamer. Volgens de werkgeversorganisatie is het huidige Nederlandse ontslagsysteem een 'paradijs voor advocaten, een juridisch werkgelegenheids­project waarin 4 miljard euro rondgaat'.

Doorbetalen WW
Volgens Biesheuvel staan in kleine bedrijven werkgever en werknemer naast elkaar op de werkvloer. 'Daar ontsla je toch niet zomaar?' Wientjes en Biesheuvel maken zich wel zorgen over de consequenties van het nieuwe ontslagsysteem voor kleine bedrijven. De last van het doorbetalen van de WW gedurende maximaal zes maanden moet collectief worden geregeld, aldus Biesheuvel.

Nederlandse vestigingsklimaat
Wientjes wees erop dat grote buitenlandse bedrijven nog altijd positief zijn over het Nederlandse vestigingsklimaat, maar het huidige ontslagrecht als een zorgpunt zien. 'Ze begrijpen niet dat iemand een gouden handdruk krijgt en de volgende dag aan de slag kan gaan in een nieuwe baan.'

SER gepasseerd
Maurice Limmen, vicevoorzitter van de CNV Vakcentrale noemde de plannen 'verkeerd'. 'Deze plannen lossen de problemen op de arbeidsmarkt niet op'. Limmen riep de kamer op de Sociaal Economische Raad (SER) nadrukkelijk in te schakelen bij plannen voor de hervorming van de arbeidsmarkt.

Al eerder uitten hoogleraren in een open brief aan het kabinet hun kritiek op de plannen.

Reageer op dit artikel