nieuws

Zet pensioenkosten in de etalage met het EBS

Geen categorie

Werknemers van technologiebedrijf ST-Ericsson weten exact wat hun arbeidsvoorwaarden waard zijn. Het Employee Benefits Statement (EBS) geeft de werknemer inzicht in de financiële waarde van zijn arbeidsvoorwaarden. HR Manager Roel van der Poort zou het EBS niet meer willen missen. Hij ziet het als een perfect middel om medewerkers aan het bedrijf te binden.

Aan de werkinhoud bij ST-Ericsson zal het niet liggen dat werknemers een overstap naar één van de concurrenten overwegen. ST-Ericsson levert chips voor mobiele verbindingen aan HTC, Samsung, Nokia en Ericsson. In de researchomgeving werkt de crème de la crème van onze  techneuten. Hun expertise is zeer gewild. Ze kunnen zo aan de slag bij bedrijven als ASML, BESI of ASMI.

Hoe zorg je er dan voor dat je je vaklui vast houdt? Een van de antwoorden die van der Poort vond was het Employee Benefits Statement.

De kracht van het EBS zit er in dat het de waarde van het arbeidsvoorwaardenpakket inzichtelijk maakt. Je kunt het EBS zo exotisch optuigen als je wilt. Kosten van pensioenpremies, bonussen, waarde leasecontract, waarde van vakantiegelden, ze kunnen allemaal worden vermeld. Voor ST-Ericsson was het pensioenoverzicht het belangrijkste punt. Het EBS maakt duidelijk dat het bedrijf een veel grotere bijdrage levert aan het werknemerspensioen dan veel concurrenten doen. Waar andere bedrijven de helft bijdragen aan pensioenkosten is de verhouding bij ST-Ericsson 5 tegen 95. Door dit zichtbaar te maken denken medewerkers beter na voordat ze gaan solliciteren.

Jaarlijks ritueel
Om er voor te zorgen dat het EBS zijn aantrekkingskracht behoudt wordt jaarlijks iets nieuws verzonnen. Er kunnen bijvoorbeeld meer immateriële zaken worden opgenomen zoals kosten van opleidingen.

Opbrengsten van werknemers worden bewust niet opgenomen, zegt Van der Poort: ‘Het statement is toch een soort verleidingsoffensief. Als je kosten en baten gaat vermelden dan krijg je direct zo'n bonusdiscussie. En vergelijkingen zullen nooit eerlijk zijn omdat kosten van werkplekken enorm verschillen'.

Voor Van der Poort heeft het employee benefits statement inmiddels de waarde dubbel en dwars bewezen. En kosten doet het feitelijk niets. ‘Na de installatie is het nu feitelijk alleen nog een druk op de knop. Ik denk dat een EBS ons nu drie euro per fte kost.'

Lees het volledige artikel in GIDS voor Personeelsmanagement, juni 2012

Reageer op dit artikel