nieuws

100.000 NL-ers hadden Q-koorts

Geen categorie

Zo'n 100.000 Nederlanders zijn naar schatting besmet geraakt met Q-koorts. Dat is meer dan tot nu toe werd aangenomen, zeggen onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Eerder werd nog een aantal van 44.000 Nederlanders geschat dat geïnfecteerd was met de ziekte. Van iets meer dan 3000 mensen is bevestigd dat zij Q-koorts […]

Zo'n 100.000 Nederlanders zijn naar schatting besmet geraakt met Q-koorts. Dat is meer dan tot nu toe werd aangenomen, zeggen onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Eerder werd nog een aantal van 44.000 Nederlanders geschat dat geïnfecteerd was met de ziekte. Van iets meer dan 3000 mensen is bevestigd dat zij Q-koorts hadden. De meeste besmette mensen hebben nergens last van.

De onderzoekers bekeken patiënten die voor iets heel anders dan Q-koortsklachten in het ziekenhuis kwamen. Bij deze mensen werd onderzocht of zij antilichamen tegen de ziekte hadden aangemaakt. Als die werden gevonden, concludeerden de onderzoekers dat de persoon de ziekte ooit onder de leden had gehad.

Bij bijna elf procent van de onderzochte patiënten werden de antilichamen aangetroffen. Dat betekent volgens de onderzoekers dat er rond het ziekenhuis ruim 40.000 mensen geïnfecteerd zijn geweest. Als de andere Q-koortsregio's worden meegenomen zijn dat er landelijk waarschijnlijk zo'n 100.000.

De Q-koorts woedde tussen 2007 en 2010 in Nederland. Zeker 25 mensen zijn aan de ziekte overleden.

Reageer op dit artikel