nieuws

7 tips voor een gadgetloze vakantie

Geen categorie

Een prachtig wit strand met wuivende palmen en … een BlackBerry waarvan het rode lampje de hele tijd blijft knipperen?! Nu de vakantieperiode aanbreekt, staan veel mensen voor het dilemma of hun mobiele kantoor meegaat in de tas. Hoe maak je een gadgetloze vakantie tot een succes? Uit onderzoek van Intermediair bleek eind vorig jaar […]

Een prachtig wit strand met wuivende palmen en … een BlackBerry waarvan het rode lampje de hele tijd blijft knipperen?! Nu de vakantieperiode aanbreekt, staan veel mensen voor het dilemma of hun mobiele kantoor meegaat in de tas. Hoe maak je een gadgetloze vakantie tot een succes?

Uit onderzoek van Intermediair bleek eind vorig jaar dat werknemers met een smartphone van de zaak zich vaak verplicht voelen om die ook buiten werktijd te gebruiken. Zo zet slechts 21 procent op vakantie de zakelijke smartphone uit.

Je loopt echter een grotere kans op een burn-out als je niet voldoende loskomt van je werk, blijkt uit andere onderzoeken. Het is daarom van belang om een balans te vinden in het gebruik van gadgets, zoals smartphones en tablets. Die zorgen er namelijk voor dat je continu bereikbaar bent.

Gedwongen afkicken
Sommige mensen willen daarom even helemaal 'offline' gaan, een behoefte waarop sommige vakantiebestemmingen inmiddels handig inspelen. Op de Caraïbische eilandengroep Saint Vincent en de Grenadines kun je bijvoorbeeld gedwongen afkicken van je verslaving aan gadgets.

Digitale detoxers moeten hun digitale speeltjes bij de ingang van het hotel achterlaten. De kamers hebben geen internet en het gebruik van laptops op het strand wordt ontmoedigd. Daardoor kun je volledig ontspannen en genieten van het moment.

Tips voor detoxers
Het verkeersbureau van Saint Vincent en de Grenadines geeft een aantal praktische tips voor mensen die hun smartphones en tablets even uit willen laten:

  1. Haal deadlines naar voren of kies voor een andere vertrekdatum als je je zorgen maakt over de planning.
  2. Zet tweets die je tijdens je vakantieperiode wilt plaatsen alvast klaar met een programma als HootSuite.
  3. Stel je televisie(kastje) in, zodat je geen stress hebt over het missen van je favoriete televisieprogramma's.
  4. Verwacht je dat je het thuisfront zult missen? Laat vrienden en bekenden dan een ouderwetse brief aan je schrijven. Halverwege de vakantie kun je de brief openen, zodat je de moed erin houdt.
  5. Maak een plan voor de eerste dag na je vakantie. Probeer vergaderingen te ontzien, zodat je kunt bijkomen van de jetlag.
  6. Stel je afwezigheidsassistent en je voicemail in, zodat anderen weten dat je er even niet bent.
  7. Geef aan dat je niet bereikbaar bent in plaats van de mededeling dat je urgente mails tijdens je vakantie zult oppakken.

(Bron: Verkeersbureau Saint Vincent en de Grenadines )

Reageer op dit artikel