nieuws

Achteraf betalen wordt belangrijke kredietvorm

Geen categorie

Bedrijven die elkaar op rekening leveren, vormen samen al decennia lang de grootste bank van Nederland, constateert kredietinformatie bureau Graydon.

‘Bedrijven geven een gratis lening, want zelfs over het bedrag dat te laat wordt betaald, rekent het bedrijfsleven zelden tot nooit rente', aldus Gertjan Kaart, Algemeen Directeur Graydon Nederland. Achteraf betalen wordt een kredietvorm die steeds belangrijker wordt, zeker gezien 85 procent van de bedrijven aangeeft dat zij het afgelopen jaar steeds moeilijker krediet bij de bank kregen.

Meer krediet
Bij het verlenen van krediet, kijken banken en leveranciers naar de ratings die kredietinformatie bureaus uitgeven. Het is voor bedrijven dan ook goed om zich af te vragen welke opinie deze bureaus hebben over de kredietwaardigheid van hun onderneming. Kaart: ‘Veel bedrijven beseffen nog onvoldoende dat ze zelf invloed uit kunnen oefenen op hun rating door hun financiële gegevens bij een kredietinformatie openbaar te maken. Dit levert niet alleen een goede reputatie op, maar vooral ook meer krediet, zowel bancair- áls leverancierskrediet. Iets wat bedrijven in deze tijden hard nodig hebben.'

Moeilijk bancair krediet
Graydon verwacht dat er nog meer beroep op leverancierskrediet wordt gedaan als gevolg van de voortdurende krappe bancaire financiering. In een poll van Graydon onder finance professionals in het MKB (N=529) geeft 85 procent van de finance professionals aan dat zij het afgelopen jaar moeilijker krediet kregen. 77 procent geeft zelfs aan dat banken het bedrijfsleven kapot maken.

Reageer op dit artikel