nieuws

‘Besturing van ICT kan veel beter’

Geen categorie

De invulling van rollen die cruciaal zijn voor een succesvolle ICT-governance laat bij veel organisaties nog te wensen over. Dat blijkt uit de ICT-besturingsscan van Berenschot.

90 procent van de 60 organisaties die de scan invulden, blijkt te worstelen met het goed vormgeven van hun ICT-governance. Van de zeven rollen waaraan invulling moet worden gegeven blijven met name rollen die voor afstemming zorgen tussen ICT en business sterk achter. Beter scoren rollen die een duidelijk zwaartepunt hebben binnen de ICT-organisatie. Deze meer op uitvoering gerichte rollen (zoals strategie en beslissen) scoren bij de meeste organisaties net een voldoende. Maar juist de rollen waar business en ICT echt samenkomen (zoals demand, regie en innovatie) blijven achter.

Het is opvallend dat het oordeel over de kwaliteit van de ICT-governance binnen dezelfde organisatie sterk kan verschillen. Dat is vaak een teken dat mensen uiteenlopende beelden hebben bij wat goede ICT-governance inhoudt. Het bespreken van verwachtingen ten aanzien van ICT-governance is dan noodzakelijk.

Deelnemers beoordelen hun eigen organisatie aan de hand van een vragenlijst. Door de antwoorden te vergelijken met best practices wordt de score vastgesteld. De score geeft aan in hoeverre de rol is vormgegeven binnen de organisatie. De scan is vrij toegankelijk op berenschot.nl/ict-besturingsscan.

(Bron: essentials-media.nl) . Kijk ook op vankennisnaarkunde.nl.

Reageer op dit artikel