nieuws

Consistent hoog presteren

Geen categorie

Wat hebben alle mensen, die consistent hoog presteren, met elkaar gemeen? Dat is vooral de bereidheid om dag in dag uit de lat heel hoog te leggen –  hoger dan je denkt het aan te kunnen. De strijd moet worden gevoerd op drie fronten.

Ten eerste moet je verleidingen minimaliseren. Als je wilt stoppen met roken, zet je geen pakje sigaretten op je bureau. Iemand die van het gokken af wil, kijkt wel uit om langs het casino te lopen. 

Ten tweede maak je je het jezelf alleen gedurende relatief korte, maar wel vooraf bepaalde tijden ongemakkelijk. Dit principe is ontleend aan intervaltrainingen waarbij korte, maar wel veel energie eisende oefeningen gevolgd worden door rust en herstel.

Ten derde moet je je wijden aan energie rituelen: specifieke gedragingen, die je reserveert voor je grootste uitdagingen en die je uitvoert in een vooraf bepaalde tijdsduur. Probeer de dag bijvoorbeeld te beginnen door je zonder onderbrekingen (!) te richten voor maximaal, zeg 90 minuten op wat je erg lastig vindt. Hierna neem je rust om bij te komen. De gedachte hierachter is dat ongemakken relatief makkelijk zijn te doorstaan als ze maar niet te lang duren.

Deze aanwijzingen zijn van Tony Schwartz, auteur van Be Excellent at Anything. Schwartz zoekt de achtergronden van een voortdurend hoog prestatieniveau niet zo zeer in de genen (hoewel een genetische aanleg wel gunstig kan zijn), maar eerder in het kunnen uitstellen van onmiddellijke behoeftebevrediging. In dit verband spelen twee oerinstincten een rol: vermijden van pijn en de drang tot genieten. Hoewel ze tijdens de evolutie de overlevingskansen deden toenemen, helpen deze instincten je niet bij het uitstellen van behoeftebevrediging ten gunste van de lange termijn. Daarvoor heb je een evolutionair gezien moderner deel van je hersenen nodig, de prefrontale cortex, waarin het vermogen zetelt tot reflectie. Dat vermogen is onmisbaar bij het weerstaan van de drang tot instant-bevrediging. Ben je daar toch naar op zoek, dan wordt het heel lastig om 'meer dan goed te worden in alles'.

(bron: Harvard Business Review).

Een video over Tony Schwartz is te zien op the99percent.com. Kijk ook op managementboek.nl/artikel/11.

Reageer op dit artikel